Щоб завершити і посівну, і збір урожаю на Запоріжжі, аграріям потрібно хоча б декілька погожих днів. Про це йшлося на обласній апаратній нараді у понеділок.
Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький відзвітував про становище на полях регіону. Поки що відносну тривогу викликають збір кукурудзи на зерно (ще не зібрано 33% площ), а також овочеві масиви — капуста, морква, буряк, де п’ята частина вирощеного ще теж на полях. До слова, на сьогодні лише Приазовський район завершив усі польові роботи поточного сезону. У решти бодай трішки, але не вистачає посіяного чи зібраного до 100-відстокового результату.
Хоча ситуація, звичайно, не критична — на півдні України ще не очікують ані морозів, ані снігу. Щодо посівної кампанії, то турбують вже давно неоптимальні строки її проведення. Негода, яка не давала працювати у вересні, у жовтні лише ненадовго залишала регіон. Тому якщо з пшеницею (наймасовішою культурою), житом і ріпаком вже завершено, то з озимим ячменем є проблеми — засіяно лише 80% запланованих площ (43 тисячі га).
А в цілому посіви озимих колосових станом на 21 жовтня сягнули позначки у 577,1 тисячі гектарів. Це 92% від запланованого. На думку заступника голови Запорізької облдержадміністрації Олега Ніколенка, аграріям більшості районів потрібно лише кілька днів без дощу, тоді вони успішно завершать і посівну, і збиральну кампанії.