Українська сторона орієнтована на відкритий діалог з Європейським економічним сенатом, а також конструктивну і взаємовигідну співпрацю. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у вівторок під час зустрічі з делегацією Європейського економічного сенату.

В. Рибак зазначив, що протягом останніх років Верховна Рада ухвалила низку важливих системних законів у сфері будівництва, зокрема, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву», «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудування».

Так, за словами керівника парламенту, змінено підходи до всіх етапів здійснення містобудівної, архітектурної та будівельної діяльностей, кількість дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві для інвестора скоротилася з 32 до 9, значно скорочено витрати часу для їх проходження — з 416 до 60 днів.

В. Рибак повідомив, що сьогодні на розгляді у Верховній Раді перебувають важливі законопроекти, які спрямовані на подальше вдосконалення державного регулювання містобудівної діяльності та посилення відповідальності за порушення містобудівного законодавства. «Подальше вдосконалення законодавства у сфері містобудування забезпечить створення сприятливих умов для розвитку містобудівної діяльності, залучення інвесторів до процесу розвитку населених пунктів, встановлення провідного значення містобудівної документації у врегулюванні розвитку територій, підвищення рівня гарантій для інвестицій у будівництво, врегулює всі питання планування, архітектури, будівництва та експлуатації об’єктів містобудування та об’єктів будівництва», — підкреслив він.

Голова Верховної Ради зазначив, що нині можна говорити про певні успіхи у реформуванні будівельної галузі. «Так, якщо у 2009—2010 роках Україна посідала одне з останніх місць, то вже в 2013 році Україна піднялась на 15 пунктів в щорічному рейтингу Ведення бізнесу-2013. Упевнений, ця позитивна тенденція зберігатиметься й надалі», — сказав він, додавши, що це «є прямим сигналом бізнесу про поліпшення інвестиційного клімату в Україні, у тому числі й в будівельній галузі».

«У нас потужний, добре розвинутий будівельний комплекс, який здатний щорічно будувати вдвічі-втричі більше, ніж збудовано за минулий рік. Єдине, що гальмує будівельників — відсутність платоспроможного попиту, — сказав В. Рибак. — Вважаю, що саме підвищення попиту і повернення довіри до будівельного комплексу має бути сьогодні пріоритетним напрямом реформування галузі».

Керівник парламенту висловив переконання, що Європейський економічний сенат «може запропонувати Україні безпрецедентну можливість стати більш зрозумілим, респектабельним членом європейської бізнес-спільноти, а також вивести вітчизняну будівельну галузь на принципово новий рівень і залучити потенційних інвесторів».

Своєю чергою, Рольф фон Хохенхау, член Спостережної ради Європейського економічного сенату, президент Асоціації платників податків Європи, підкреслив, що Україна є членом Асоціації платників податків, а «членство в Європейському Союзі надасть нашій країні ще більшої ваги». Він запевнив у підтримці України на цьому шляху з боку Асоціації. «Без України Європейський Союз не може вважатися цілісним, — підкреслив Р. Хохенхау. — Це не лише політичний принцип, а й веління, що диктується економічною доцільністю».

Серед вагомих переваг України як асоційованого члена ЄС президент асоціації назвав наявність величезних ресурсів, кваліфікованої робочої сили і прийнятної податкової системи. Водночас, за його словами, знищення корупції, зниження розміру кредитних ставок та податків сприятиме зростанню обсягу інвестицій в Україну та розвитку співпраці обох країн на бізнес-рівні.

Найперспективнішими напрямками для інвестицій члени делегації вважають інфраструктуру та будівництво. «Інфраструктура є найважливішою для інвесторів у сфері виробництва», — сказав Мікаел Ягер, виконавчий директор Європейського економічного сенату, Генеральний секретар Асоціації платників податків Європи, і додав, що «налагодження безперервного циклу виробництва принесе країнам додаткові мільярди».

Прес-служба Верховної Ради.

Член Спостережної ради Європейського економічного сенату, президент Асоціації платників податків Європи Рольф фон Хохенхау (праворуч) і виконавчий директор Європейського економічного сенату, Генеральний секретар Асоціації платників податків Європи Мікаел Ягер.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.