Україна і Чехія є давніми партнерами і дружніми країнами, підтвердженням чого є традиційно тісні зв’язки між обома державами не лише на офіційному, а й на рівні звичайних громадян — українців, які проживають на території Чеської Республіки, та чехів на території України. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з Президентом Чеської Республіки Мілошем Земаном (на знімку) у понеділок.

Під час розмови Сторони обговорили питання двостороннього міжпарламентського співробітництва, торговельно-економічних та культурно-гуманітарних відносин, взаємодії на шляху до євроінтеграції.

Надаючи важливого значення підтримці політичного діалогу на найвищому рівні, керівник парламенту висловив упевненість, що візит Президента Чеської Республіки до України надасть нового імпульсу не лише розвитку політичних відносин, а й поглибленню співробітництва обох країн в усіх сферах суспільного життя.

Голова Верховної Ради відзначив активізацію міжпарламентського діалогу між Україною та Чехією у цьому році. За його словами, у травні відбувся візит делегації Комітету з питань ЄС Сенату Парламенту Чехії і делегації Бюджетного комітету Палати депутатів Парламенту Чехії до України; делегація Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти відвідала Чеську Республіку.

Керівник парламенту також наголосив на готовності продовжити обмін візитами делегацій профільних комітетів парламентів після проведення у Чехії дострокових парламентських виборів. «Логічним продовженням інтенсивного міжпарламентського діалогу на рівні комітетів парламентів обох країн могли б бути зустрічі на рівні керівників законодавчих органів України і Чехії та активізація роботи депутатських груп з міжпарламентських зв’язків», — сказав він.

У контексті питань торговельно-економічного співробітництва між Україною і Чехією, Голова Верховної Ради підкреслив, що Чеська Республіка є важливим економічним партнером України в Європі. Водночас, він повідомив про зменшення товарообігу між Україною і Чехією у минулому році з огляду на кризові явища в економіках двох держав через спільні економічні труднощі в Європі та світі. «Загальний товарообіг у 2012 році зменшився на 3,5 відсотка та продовжував знижуватися за результатами січня-липня поточного року», — зазначив В. Рибак і висловив сподівання, що цей візит надасть необхідного імпульсу розвитку двосторонньої торгівлі.

Голова Верховної Ради підкреслив, що влада України продовжує здійснювати кроки, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату для іноземних інвесторів. «Українська сторона очікує нових пропозицій від чеських компаній щодо реалізації інвестиційних проектів в Україні», — сказав він.

Торкаючись питання євроінтеграції України, В. Рибак подякував за підтримку з боку Чеської Республіки. Він назвав Спільну заяву міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки, що була підписана 2 жовтня цього року, «черговим підтвердженням позиції підтримки офіційної Праги». За його словами, у цій заяві відзначено серйозний прогрес України у процесі реформування держави, досягнення європейських стандартів та наближення до ЄС.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна максимально зацікавлена у підписанні Угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті Східного партнерства у листопаді цього року. «Це стратегічно важливе завдання для подальшого розвитку внутрішньої і зовнішньої політики нашої держави, яке має при цьому ще й геополітичне значення», — підкреслив він.

У цьому контексті В. Рибак зазначив, що українська влада, усвідомлюючи важливість досягнення прогресу у здійсненні реформ для підписання Угоди про асоціацію, серйозно поставилася до рекомендацій ЄС з цього питання. За його словами, більшість з них були включені до планів пріоритетних заходів з інтеграції України до ЄС та виконані по суті.

Голова Верховної Ради подякував чеській Стороні за постійну організаційну і фінансову підтримку української меншини в Чехії, яка «дає змогу проводити різні заходи в контексті розвитку двостороннього культурно-гуманітарного співробітництва» та за співпрацю у сфері освіти. «Ми маємо намір підтримувати і розвивати ці зв’язки», — сказав В. Рибак і додав, що українська сторона високо оцінює рішення Міжнародного Вишеградського фонду щодо надання грантів і стипендій студентам, які навчаються у країнах Вишеградської четвірки.

Своєю чергою, Президент Чеської Республіки підкреслив, що його країна зацікавлена у посиленні двосторонньої економічної співпраці. М. Земан у цьому контексті повідомив, що до складу делегації увійшли понад 100 чеських бізнесменів, і президенти наших держав беруть участь у роботі україно-чеського бізнес-форуму в Києві.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

 

«Ми вважаємо, що підписання Угоди про асоціацію з Україною і прогрес у діалозі щодо лібералізації візового режиму стануть головним досягненням Вільнюського саміту і самої ініціативи Східного партнерства».

Прес-служба Верховної Ради України.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.