Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лікування засуджених за кордоном під час брифінгу в парламенті презентував його автор — позафракційний народний депутат Сергій Міщенко.
За його словами, цей документ передбачає можливість лікування засудженого не лише за кордоном, а й на території України. Сам механізм надання такого дозволу є такий: засуджений, який потребує лікування, подає відповідну заяву до суду. Якщо суд протягом 10 днів ухвалює позитивне рішення, то людину автоматично звільняють з-під варти і вона вільною їде до місця лікування. Одначе ця норма не поширюється на засуджених за скоєння тяжких злочинів.
Як відомо, відповідний законопроект було зареєстровано в парламенті ще три місяці тому, а минулого понеділка С. Міщенко вніс до нього зміни. Депутат пояснив їх необхідність тим, що у попередньому варіанті передбачалося етапування ув’язненого до медичної установи для лікування. Нині ж передбачається, що одразу після ухвалення судового рішення засуджений звільняється з-під варти і вільно добирається до лікувальної установи. Та це не означає, що скасовується вирок. «Надаються відповідні медичні довідки, які засвідчують необхідний для лікування термін часу. На цей період людина звільняється, але бере на себе зобов’язання повернутися назад», — наголосив народний депутат. 
Вл. інф.