Олег ТЯГНИБОК (фракція ВО «Свобода»):

— При тому, що в державі тривають політичні репресії, ми спостерігаємо й розвал української економіки. Нас надзвичайно хвилює той факт, що нині просто критичне падіння промислового виробництва в Україні. До речі, чергове падіння промислового виробництва, за даними офіційної статистики, вже має показник 5,6 відсотка. Таке падіння у серпні становило 5,4 відсотка, у вересні — 5,6. Ми бачимо дуже негативну тенденцію.

Загальна ситуація, яка є у світі, виходячи з економічної кризи, вимагає зосередження урядових зусиль над демонополізацією української промисловості, переорієнтуванням на внутрішні ринки, всебічному сприянні малому і середньому бізнесу. На жаль, ситуація складається зовсім інша. Більше того, падіння промислового виробництва тягне за собою і погіршення інших показників в економіці. Це падіння ВВП, яке за другий квартал поточного року вже становить понад 1,3 відсотка. Це заборгованість із заробітної плати, яка, вдумайтеся, становить уже понад мільярд гривень. Сьогодні маємо понад мільярд заборгованості у виплатах із Фонду соціального страхування. А це лікарняні, декретні. Не виплачують пенсії. Більше того, падає обсяг капітальних інвестицій. Нині це падіння — майже 15 відсотків. Нас лякають, що після підписання Угоди про асоціацію відбудеться масове падіння промислового виробництва, крах української економіки. Але ми бачимо, що відбувається сьогодні. Не треба нас лякати європейськими перспективами. Підписавши відповідні позитивні угоди з європейськими структурами, ми навпаки отримаємо шанс розвивати українську економіку і рухатися вперед.

Михайло ЧЕЧЕТОВ (фракція Партії регіонів):

— На сьогоднішній день Україна виконала більшу частину умов, які є в дорожній карті підписання в листопаді у Вільнюсі Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Україну в ЄС ведуть не красиві слова на зустрічах із західними політиками і не смолоскипові ходи, а рутинна, щоденна робота. І дуже добре, що це розуміння приходить до депутатів сьомого парламентського скликання. На цій основі за 15 пленарних днів поточної сесії нами прийнято ключові закони з евроінтеграційного пакета. Внесено запропоновані Президентом країни зміни до Конституції, що розширюють повноваження Рахункової палати, прийнято закон, що подсилює гарантії незалежності судової системи. Підписано главою держави закони про виконання судових рішень і про гуманізацію умов відбування покарання. Консолідована позиція парламенту дала змогу призначити повторні вибори в п’ятьох округах. Зі свого боку влада забезпечить прозорість виборчих процедур. І вже питання до опозиції — чи готова вона до чесної виборчої кампанії чи знову буде нагнітати істерію й виливати на голову виборців тонни політичного бруду. Триває робота зі спрощення умов відкриття й ведення бізнесу. У цьому напрямі нами ухвалено цілу низку законодавчих ініціатив, розроблених Президентом і урядом. У першому читанні підтримано закони про прозорість відносин власності в ЗМІ й створення основ діяльності Громадського телебачення і радіомовлення України. Позитивний висновок експертів Венеціанської комісії та інших європейських структур відкриває пряму дорогу до модернізації законодавства про вибори й комплексної реформи правоохоронної системи України — передусім прийняттю закону про прокуратуру. Розглянути ці закони ще до саміту у Вільнюсі ми зможемо за умови, що наші опоненти в цьому залі займуть конструктивну позицію. Хочу загострити вашу увагу на тому, що із прийняттям цих законів Україна фактично завершує процедуру виконання своїх зобов’язань перед Радою Європи. Робота з уніфікації вітчизняного та європейського законодавчого поля буде продовжена й після Вільнюса.

Віталій КЛИЧКО (фракція ПП «УДАР»):

— Я не раз казав про питання вибіркового правосуддя. Це не поле для ігор. Президент має достатньо підстав, щоб помилувати Юлію Тимошенко і поставити крапку в інтризі, яка непристойно затягнулася. З другого боку, в порядку денному на цей тиждень немає євроінтеграційних законопроектів. Ми вимагаємо винести законопроекти про прокуратуру, про вибори та інші на відкриту дискусію в зал, вислухати аргументи влади й альтернативу опозиції.

Європейська інтеграція — це насамперед досягнення стандартів життя для звичайних людей. А дії влади нині демонструють протилежне. Я отримую тисячі листів про затримку заробітних плат та соціальних виплат. Загальна сума боргів уже перевищує два мільярди гривень. А влада, щоб приховати масштаби свого соціального провалу, жонглює статистикою і виганяє в неоплачувані відпустки вчителів, лікарів, працівників соціальної сфери.

Бюджетну сферу свідомо заганяють за межу бідності, а потім перед виборами додадуть їм до зарплати по 100 гривень і сподіватимуться, що куплять цим бюджетників. У соціальній сфері країна відкотилася на 15 років назад. Нам терміново потрібно заслухати міністра соціальної політики щодо стану справ із виплатами соціальної допомоги. Проблема із соціальними виплатами — це наслідок непрофесійного підходу у формуванні бюджету, а також — безсовісного і безмежного розкрадання, яке відбувається у сфері державних закупівель. І це треба припинити. Вже зрозуміло, що ті самі проблеми будуть наступного року, оскільки проект бюджету пишеться під столом.

Арсеній ЯЦЕНЮК (фракція ВО «Батьківщина»):

— Ситуація в українській економіці катастрофічна і драматична. Золотовалютні резерви Національного банку України зменшилися на 17 мільярдів доларів США. Ми не покриваємо навіть три місяці імпорту.

Уся банківська система країни сьогодні перебуває під серйозним ударом — ударом вірогідної девальвації національної грошової одиниці. У країні немає валюти для того, щоб утримувати валютний курс.

Державне казначейство України має на своїх рахунках у певні періоди лише три мільйони гривень.

Уряд досі не подав програму дій Кабінету міністрів — що робити з економічною ситуацією в країні.

Ми оголосили по всій країні звернення до депутатів усіх місцевих рад: розкажіть правду про те, що гроші місцевих бюджетів, які повинні фінансувати вчителів, лікарів і місцеву громаду, вкрадено урядом. Ця інформація буде оприлюднена під час години запитань до уряду в парламенті. У п’ятницю ми представимо докази непрофесійної політики цього уряду по відношенню до народу України.

В «євроінтеграційному» пакеті законодавства, який має ухвалити парламент, немає ключового закону — про прокуратуру. Уряд не вніс свій проект закону. Натомість опозиція внесе власний законопроект про прокуратуру, стосовно якого вже є висновки Венеціанської комісії.

Петро СИМОНЕНКО (фракція КПУ):

— Фракція Компартії в черговий раз заявляє, що Україна опинилася на межі бюджетної катастрофи, а мільйони людей — на межі жебрацтва. Казна порожня, промислове виробництво падає, зростає приховане безробіття і все це призводить до того, що місяцями затримується заробітна плата. В Алчевську 230 працівників тролейбусного депо не бачили грошей із травня цього року. На Житомирщині працівники овруцького «Кварциту» не отримують зарплату з листопада минулого року. Замість грошей їм пропонують щебінь. Немає грошей на виплати вчителям, лікарям, на виплату допомоги при народженні дитини, дітям війни, ветеранам ВВВ... І такі приклади можна наводити без кінця. Фракція Компартії пропонує прийняти законопроект №2547, який передбачає введення пені 0,5 відсотка за кожен день невиплаченої заробітної плати і примусити олігархів віддати разом із пенею заробітну плату тим, хто її заробив.

Хотів би привернути увагу до того, що на вимоги Міжнародного валютного фонду та відповідно до вимог Угоди про асоціацію влада готує підвищення на 40 відсотків цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, на проїзд у громадському транспорті, посилює податковий тиск, впроваджує нові побори. Закордонні «благодійники» нав’язали нам пенсійну реформу та медичну, яка є не чим іншим, як переходом до платної медицини. Олігархи сьогодні готують ухвалення Житлового та Трудового кодексів. За якими прості трудові люди перетворяться на потенційних кріпаків і жебраків. Проте ні влада, ні так звана опозиція не мають наміру займатися розв’язанням цих проблем.

Компартія внесла на розгляд Верховної Ради 145 законопроектів, спрямованих на подолання кризових явищ, відновлення економічного потенціалу країни. Із цих 145 законопроектів було ухвалено лише один.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.