Відтепер обстежитися, зробити операцію, пройти реабілітацію або просто проконсультуватися в німецьких лікарів може кожен українець, а не тільки представники політичної еліти. Таку можливість нашим співгромадянам надає компанія Рулаком, яка впродовж 13 років спеціалізується на організації лікування в Німеччині для тих, хто живе на пострадянському просторі. Із січня цього року її представництво відкрито в Україні.

Компанія Рулаком — сертифікований партнер із супроводу іноземних пацієнтів найбільшого в Німеччині медичного міжнародного концерну Асклепіос, що охоплює всі без винятку напрями медичного обслуговування. У його структурі понад 120 великих медичних установ у Німеччині, 10 клінік у США і ще декілька в інших країнах світу.

Цей приватний медичний концерн, більшість лікарень якого є академічними госпіталями, співпрацює з державними університетськими клініками й найчастіше фінансується державою з важливих програм, на-

приклад гематології (фінансування гематологічного підрозділу клініки Асклепіос Сант-Георг у Гамбурзі в розмірі 25 мільйонів євро). Маємо яскравий приклад приватно-державного партнерства в галузі медицини. Ця тема в нас в Україні, на жаль, ще не прописана законодавчо, а в Німеччині давно існує й успішно себе зарекомендувала.

Майже всі клініки Асклепіос мають Сертифікат якості «KTQ», наявність якого викликає цілковиту довіру громадян до медичної установи. Ця сертифікація започаткована з 2002 року й проводиться цілою низкою незалежних експертних союзів та установ Німеччини з питань прозорості та якості у сфері охорони здоров’я.

За час роботи представництва компанії Рулаком в Україні медичний концерн Асклепіос був представлений у нашій країні на різних рівнях. Вітчизняне МОЗ, після відповідних перевірок, переконалося в компетентності й професіоналізмі фахівців клінік Асклепіос і в липні 2013 року підписало з концерном Угоду про лікування за державний кошт у його клініках українських онкохворих дітей, яким не можуть допомогти в нашій країні. Також було підписано меморандум про підготовку вітчизняних лікарів на базі клінік концерну і про проведення майстер-класів в Україні.

Переваги німецької медицини незаперечні й особливо відчутні в галузях, які залежать від технічного прогресу, розвитку і впровадження нових технологій, потребують великих інвестицій у науково-дослідні розробки й устаткування. Ідеться про онкологію, ортопедію, травматологію, трансплантологію, гематологію, кардіохірургію. Успіх пропонованих у провідних клініках Німеччини медичних послуг на-

пряму залежить від сучасних методів діагностики, оснащеності медзакладів за останнім словом науки і техніки, налагодженого сервісу і, звісно, високих стандартів якості лікування.

— Для наших клієнтів доступні фахівці будь-яких напрямів. Ми пропонуємо профілактичні програми медичних оглядів із застосуванням сучасних методів діагностики, включаючи найскладніші лабораторні та інструментальні дослідження. При цьому найкращі результати, як показує практика, досягаються під час проведення регулярних обстежень, — каже генеральний представник німецької компанії Рулаком в Україні Анатолій Бабушкін. — Також забезпечуємо щомісячні, щорічні огляди пацієнтів. На-

приклад, вартість «cheсk-up» для жінки (гінекологічне обстеження) — 550 євро, для чоловіка (урологічне) — 450 євро. Повне обстеження організму людини, яке передбачає розгорнуті аналізи крові, КТ, МРТ, УЗД тощо, коштує максимум 3,5 тисячі євро. Крім мережі клінік концерну Асклепіос, наша компанія тісно співпрацює із провідним професорським складом цієї європейської країни.

— Сьогодні в Києві відкрилася Міжнародна виставка, присвячена медичному туризму. Ваша компанія теж на ній представлена. На чому Рулаком робить акценти у своїй роботі? Чи є принципові відмінності в послугах, які він надає, від сервісу конкуруючих фірм?

— Ми забезпечуємо повний російськомовний супровід клієнта. Робота починається з отримання його медичних документів і представлення їх на консиліумі німецьких лікарів для оцінки ситуації, відпрацювання протоколу лікування, що відповідає міжнародним стандартам, і передачі його російського варіанта пацієнтові для прийняття остаточного рішення. У цьому протоколі зазначено програму і вартість лікування, — пояснює Анатолій Бабушкін. — Уся попередня робота проводиться безкоштовно. Якщо пацієнт каже «так», то йому наші німецькі колеги добирають клініку і конкретного професора, котрий досяг найкращих результатів у лікуванні цього захворювання.

Далі оформляємо для пацієнта і його супровідної особи два запрошення: одне — від німецької клініки і друге — від компанії Рулаком. В Україні ми забезпечуємо повну підтримку під час отримання візи протягом одного дня (в екстрених випадках) і протягом максимум 3—5 робочих днів у плановому режимі. Ми також допомагаємо пацієнтові придбати квитки на поїздку, забронювати готель у Німеччині, даємо всі необхідні рекомендації стосовно його перебування за рубежем. У Німеччині наша компанія забезпечує повний трансфер для пацієнта і його супровідної особи, починаючи від зустрічі в аеропорту і до його відбуття додому після завершення лікування. Упродовж усього перебування пацієнта в німецькій клініці поруч із ним перебуває наш російськомовний фахівець. Зауважу, весь цей супровід включено до протоколу лікування й не потребує жодної додаткової оплати.

Що стосується наших відмінностей, то Рулаком — практично єдина компанія в Німеччині, котра сьогодні приймає пацієнта, беручи на себе відповідальність за його перебування як громадянина іноземної держави на території Шенгенської зони. До того ж компанія не вимагає жодної попередньої оплати послуг, як це зазвичай заведено в таких випадках з медичними туристами в інших фірм. Усі підготовчі заходи, що передують безпосередньому лікуванню у клініці, в Україні проводять для пацієнта безкоштовно. Навіть якщо він з якихось об’єктивних причин не зможе полетіти на лікування до Німеччини, то на руки все одно отримає попередній висновок німецьких медиків стосовно випадку його захворювання і зможе надалі ним скористатися.

Після прибуття до Німеччини пацієнт підписує договір із клінікою на його лікування, відповідно до якого остання відповідає за якість надаваних послуг відповідно до медстандартів у Німеччині, а клієнт зобов’язується їх оплатити. Після закінчення запланованого лікування пацієнт отримує оригінали своїх медичних документів (звіт про проведену операцію, діагностики, виписний епікриз тощо) та їх копії в перекладі на російську мову.

— Наскільки доступний у фінансовому плані для наших співвітчизників спектр медичних послуг у Німеччині, пропонований вашою компанією?

— Асклепіос здійснює розрахунок з іноземними пацієнтами, як і з німцями, на підставі DRG-системи, яку 2003 року було впроваджено в Німеччині. Вартість лікування сертифікована й відповідає випадку захворювання. І жодних націнок більше не робиться. Тобто оплата однакова для всіх. Вона може збільшуватися за рахунок підвищення сервісних послуг (наприклад, VІP-палата) або вибору фахівця вищої кваліфікації лише за бажанням клієнта.

Ми думаємо, як знизити фінансове навантаження для наших українських клієнтів. Активно працюємо тут з українськими лікарями-ентузіастами, яким небайдужа доля пацієнтів, відправляємо їх за наш кошт до Німеччини на перепідготовку. Потім пацієнт, який отримав медпослуги в німецьких фахівців, повертається додому під спостереження українського лікаря, котрий перебуває на постійному зв’язку з колегами в Німеччині.

Якість медичної допомоги в Німеччині й відповідний сервіс послуг визначають і ціну. А здоров’я кожного, за великим рахунком, — безцінне. Для хворої людини, котра робить свій вибір на користь тієї чи іншої медичної установи, важливо за мінімальних ризиків отримати максимальний результат. І це Рулаком гарантує своїм клієнтам.

Генеральний представник німецької компанії Рулаком в Україні Анатолій Бабушкін.

Генеральний директор Анжеліка Дробот.