Кіровоградські хлібороби вкотре довели свою високу професійність і працьовитість. Хоч і трудилися цього року в надзвичайному режимі. З середини літа погодні умови були настільки нетиповими, що рослини прискорили свій фазовий розвиток і господарства регіону почали збирання ранніх зернових і зернобобових культур майже на два тижні раніше від встановлених десятиріччями термінів. А сам процес збирання ускладнився через нерівномірність дозрівання рослин. Пізніше спека перемежовувалася дощами, їх випало у вересні три місячні норми.

Та вже можна сказати впевнено — Кіровоградщина додасть до загальнодержавного пирога майже 3,3 мільйона тонн зерна, що на 955 тис. тонн більше від минулорічного врожаю.

Станом на 17 жовтня в області обмолотили зернові та зернобобові на площі 661 тис. га (77 відсотків до прогнозу). За середньої врожайності кукурудзи 53,2 ц/га та інших зернових — 36,2 ц/га валове виробництво зерна вже становить 2 мільйони 720 тисяч тонн.

Без олії, як без води

Активно триває збирання технічних культур: соняшник вже зібрано на площі понад 389,4 тис. га (76 відсотків до прогнозу), одержано 866,8 тис. тонн зерна за середньої врожайності 22,3 ц/га.

Попри виснаження грунтів та інші втрати, популярність соняшнику — стабільно висока. Він утримує друге, після кукурудзи, місце в рейтингу рентабельності. Адже ціна на соняшникову олію в світі зростає. Тож загальна площа посівів за останні п’ять років не зменшилася, а навіть зросла. А компанія «Креатив», яка виробляє третину українських жирів та маргаринів і майже 11 відсотків соняшникової олії, запустила в області своє найбільше підприємство — олійно-екстракційний завод, розрахований на переробку 621 тисячі тонн соняшнику на рік.

Однак аграрії змушені думати про культури, які б відновлювали після соняшнику грунт. Як-от сорго, яке без зрошення може дати до 45 центнерів з гектара (рентабельність до 150 відсотків).

Виручить цариця полів

Кукурудзу визнали культурою, яка володіє найбільшою рентабельністю в різних погодно-кліматичних умовах. Вона набагато легше переносить морози і посуху, на відміну від пшениці, 60 відсотків посівів якої торік постраждало саме від них.

Поступово непередбачувані погода та цінова політика «переконали» кіровоградських аграріїв, що перевагу все-таки слід віддавати вирощуванню соняшнику та кукурудзи. Ще п’ять років тому сіяти масово кукурудзу не мало сенсу — ціни були смішні: від 50 до 70 доларів за тонну. А нині ціни на неї стабільно зростають, кажуть експерти. І за рівнем рентабельності кукурудза вже два роки лідирує. Насамперед попит на неї підтримується завдяки активному розвитку в світі птахівництва і тваринництва, де використовується комбікорм.

Станом на 17 жовтня зернову кукурудзу в області було зібрано на 202 тис. гектарів. Одержано 1 млн. 75 тисяч тонн зерна.

Знову не солодко

Триває збирання цукрових буряків, які вже викопано на площі 4817 тис. га (58 відсотків). Накопано 149,8 тис. тонн коренеплодів за середньої врожайності 311,1 ц/га. Сімдесят тисяч тонн сировини вивезено на цукрозаводи.

Такий значний спад у виробництві цукру — наслідки цінової політики. Реалізовувати цукор собі на збиток, а відповідно — й вирощувати цукрові буряки, не хоче ніхто. Тим паче, що лише на Кіровоградщині залишки попередніх років становлять 23 тисячі тонн.

Що далі?

Нині турботи землеробів — про врожай 2014 року. Насіннєвого матеріалу озимих було заготовлено навіть більше, ніж торік — на 127 відсотків. Усі 72,5 тисячі тонн насіння кондиційні та високих репродукцій. Закуплено майже 62 тисячі тонн міндобрив — стовідсотково від потреби й на 10 відсотків більше, ніж торік. Посіяти озимі планували на площі 411 тис. га. Проте в хід посівної знову втрутилися складні погодні умови, зливи. Вони призвели до перезволоження верхнього шару ґрунту та не дали можливості вести польові роботи. У більшості районів області посів озимих зупинили, а оптимальні терміни посіву пшениці вже завершуються. Рослини, якщо й проростуть, не зможуть за низької температури пройти належний процес вегетації. Тож, за словами заступника начальника департаменту АПР та продовольства В’ячеслава Мухи, нині спеціалісти переорієнтовують аграріїв на підготовку до посіву уже ярих культур.

Хоч і швидко, та посіяно озимі лише на 276,7 тис. га — 78 відсотків від належного. Найбільше механізатори встигли «вихопити» озимого ріпаку — 80 відсотків від запланованого. Дещо менше  озимої пшениці та озимого ячменю. 

Кілька погожих днів «бабиного літа» дали змогу дещо виправити ситуацію і в збиранні, і в сівбі. Та все одно загальна площа озимих під урожай наступного року становитиме не більш як 80 відсотків.

Підготовка площ під посів сільгоспкультур урожаю 2014 року триває. Оранку зябу проведено на площі 820 тис. га (68 відсотків до прогнозу), у тому числі глибоку — на 12,6 тис. га (96 відсотків).

Кіровоградська область.

Пряма мова

«Кукурудза та соняшник більш стійкі до зміни погодних умов, крім того, у них солідний «запас міцності» на зниження ціни».

Павло БІДАК, аналітик компанії «Інвестиційний капітал Україна» ІCU).

 

Факт

За дев’ять місяців індекс обсягу сільськогосподарського виробництва Кіровоградської області порівняно з відповідним періодом минулого року становить 102,5 відсотка.

ДОВІДКОВО

У 2012 році посіви кукурудзи зросли в Україні на 28 відсотків і досягли 4,6 мільйона гектарів.

Лише цифри

Рекордні урожаї Кіровоградщини:

1978 рік — зібрано 3 млн. тонн;

1990 рік — 3,2 млн. тонн;

2008 рік — 3 млн. тонн;

2011 рік — 3,464 млн. тонн;

 

2013 рік — прогноз 3,3 млн. тонн.

ДОСЛІВНО

«Потужні аграрні підприємства, які обробляють більше, ніж одну-дві тисячі гектарів, змушені дбати про родючість грунту, інакше вони втрачатимуть свої позиції. А заразом і вкладені кошти, залучені засоби і ресурси. А це не розумно. Дрібні ж сільськогосподарські товаровиробники поки що продовжуватимуть політику «тимчасової вигоди».

В’ячеслав МУХА, заступник начальника департаменту агропромислового розвитку та продовольства Кіровоградської ОДА.

Факт

Цього року переробкою цукрової сировини на території області займаються лише два заводи (ТОВ «Олександрійський цукровий завод» та ПАТ «2-й імені Петровського цукровий завод»).  ТОВ «Новомиргород-ський цукор» так і залишився законсервованим. За радянських часів в регіоні діяло одинадцять цукрових заводів.

Навіть така сучасна потужна техніка безсила перед примхами природи.

Фото Віталія МОСКАЛИКА.