Погоджувальна рада

До розкладу засідань Верховної Ради на нинішній пленарний тиждень — 22—25 жовтня — внесено 104 питання, з яких значна частина — перехідні з минулого пленарного тижня. Враховано також пропозиції уряду, які становлять майже четверту частину з передбачених питань. Під час години запитань до уряду, яка традиційно відбувається у парламенті щоп’ятниці, народні депутати хочуть почути відповіді на запитання, які сьогодні турбують мільйони людей: чому розпочалися затримки виплати заробітних плат та соціальних платежів, а Державне казначейство блокує проплату рахунків, у тому числі й місцевих органів влади, людей відправляють у неоплачувані відпустки. У деяких регіонах затримка із виплатою зарплат уже сягає п’яти місяців, і ця проблема вже навіть зачепила столицю.

У вівторок депутати заслухають доповідь Кабінету Міністрів про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році, розглянуть у другому читанні зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо зміни назви субвенції, зміни до низки законів щодо соціального захисту військовослужбовців, проекти постанов про призначення суддів і місцевих виборів. 

На середу заплановано ратифікацію низки міжнародних угод та розгляд блоку питань, пов’язаних із пенсійною реформою та відзначення ювілейних пам’ятних дат. О 15-й годині — парламентські слухання щодо доступності та якості загальної середньої освіти.

У четвер, 24 жовтня, парламент планує розглянути низку урядових законопроектів у другому читанні, зокрема, про Суспільне телебачення і радіомовлення, про реформування друкованих ЗМІ, про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративних стягнень та інші. Окрім того, заплановано розгляд одного з так званих антикорупційних законопроектів — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації рекомендацій Європейської Комісії у сфері державної антикорупційної політики.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк висловив переконання, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде підписана у разі вирішення питання про звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко і запропонував врахувати пропозиції місії спостерігачів Європарламенту — так зване часткове помилування. Адже інших пропозицій наразі немає.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак запропонував головам парламентських фракцій зібратися на нараду щодо розробки і підтримки депутатами законопроекту, який би дозволив відпустити на лікування за кордон екс-прем’єра Юлію Тимошенко. «Президент чітко висловив свою думку: парламент, приймайте закон, і я його підпишу, — сказав В. Рибак. Тому ми розглянемо питання, як будемо діяти». Фракція «Батьківщина» також запропонувала до саміту Україна—ЄС проводити пленарні засідання парламенту щотижня.

Під час години запитань до уряду «Батьківщина» запропонувала заслухати інформацію Міндоходів та зборів щодо фінансування Державним казначейством органів місцевої державної влади, ситуації із затримкою виплати зарплат та соціальних допомог. Цю пропозицію підтримали й лідери інших опозиційних фракцій.

Окрім того, лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував нинішнього пленарного тижня розглянути законопроекти про ліквідацію приватних монополій, що може істотно вплинути на стабілізацію економіки у країні та зупинити спад промислового виробництва, а також низку законопроектів, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування. «Місцеве самоврядування просто виє, рік закінчується, а рахунки не проплачуються Держказначейством», — сказав О. Тягнибок.

Фракція «УДАР» виступила з вимогою вже у вівторок заслухати в парламенті звіт міністра соціальної політики Наталії Королевської щодо заборгованості із зарплат і соціальних виплат. Про це заявив лідер фракції Віталій Кличко. Він зауважив, що «УДАР» отримує тисячі листів від працівників бюджетної сфери, які сьогодні опинились фактично в рабстві, оскільки місяцями не отримують зарплату. «Проте жодної адекватної реакції від урядовців ми не бачимо, — сказав В. Кличко. — Вони роблять вигляд, що в країні все спокійно, все вчасно виплачується і жодних затримок немає. Минулого сесійного тижня ми так і не почули звіту уряду. Далі чекати не можна». Окрім того, Кличко назвав неприпустимими заяви уряду, що бюджет на наступний рік буде подано до парламенту тільки наприкінці листопада, оскільки це є порушенням Конституції та законів. «УДАР» виступив із вимогою, щоб у День уряду керівництво Кабміну надало докладну доповідь про показники бюджету-2014.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на погоджувальній раді наголосив, що до Вільнюського саміту Україна — ЄС залишилося прийняти законопроект про прокуратуру, який пройшов відповідну експертизу Венеціанської комісії і найближчими днями має надійти до парламенту в уточненому вигляді. Окрім того, Партія регіонів запропонувала утворити Тимчасову спеціальну комісію з розробки змін до виборчого законодавства. О. Єфремов зауважив, що депутати від Партії регіонів минулого тижня зареєстрували законопроект про внесення змін до виборчого законодавства, і фракція надіслала пропозиції до всіх фракцій делегувати депутатів до складу ТСК, однак жодна інша фракція не делегувала своїх представників до ТСК.

Задля вирішення питання Тимошенко Єфремов закликав опозицію надати конкретні законодавчі пропозиції, внести відповідний законопроект. Адже наразі таких законопроектів у Верховній Раді не зареєстровано, окрім проекту позафракційного депутата Сергія Міщенка. Регіонали також запропонували створити робочу групу для вирішення цього питання на законодавчому рівні. Але при цьому О. Єфремов наголосив, що правосуддя не може бути вибірковим, а підготовлений законопроект має бути узгодженим між керівниками всіх фракцій.

Лідер фракції Партії регіонів також визнав, що в країні сталася критична ситуація з виплатою зарплат у бюджетній сфері та фінансуванням соціальних виплат. «Справді є проблема фінансова в країні, і це проблема серйозна», — сказав О. Єфремов, закликавши при цьому депутатів не приймати популістських рішень.

Фракція КПУ ініціює ухвалення законопроекту про запровадження пені за затримку виплати зарплати: за кожен день прострочки роботодавці будуть зобов’язані сплачувати працівникам 0,5 відсотка від зарплати. Про це на погоджувальній раді заявив лідер фракції КПУ Петро Симоненко.

Він наголосив, що ситуація з виконанням держбюджету-2013 нині критична. Зокрема, на Донбасі 15 вугільних підприємств п’ять місяців не бачили зарплати, комунальники у Львові не отримують зарплату два місяці, 20 мільйонів гривень заборгували транспортникам Києва. За даними КПУ, вже з цього місяця не отримають зарплати працівники бюджетної сфери.

Фракція КПУ запропонувала під час години запитань до уряду розглянути ситуацію із затримкою виплати зарплат у державі.

Окрім того, комуністи ініціюють законопроекти про мораторій на підвищення тарифів за житлово-комунальні послуги, про субвенції місцевим бюджетам. Загалом фракція КПУ запропонувала близько 100 законопроектів.

Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов поінформував, що уряд подав на розгляд парламенту 37 проектів законів, які сприятимуть вирішенню питань соціальної сфери, спрямовані на розвиток фінансової системи, реструктуризації фінансової заборгованості, регіонального розвитку, системи правопорядку та судочинства, проблем національної безпеки та оборони, підвищення довіри громадян до фінансових установ. Віце-прем’єр заявив, що уряд готовий відзвітувати у п’ятницю про роботу казначейства і соціальні виплати. Водночас С. Арбузов наголосив, що ці проблеми потрібно вирішувати фахово, комплексно, а не виступати з політичними заявами.

Тенденції

* Держказначейство заборгувало місцевим бюджетам близько 90 мільярдів гривень.

 

* За даними ЗМІ, загальна сума боргу за соціальними виплатами вже наближається до двох мільярдів гривень.

Петро Симоненко, Сергій Ківалов, Олександр Єфремов.

Арсеній Яценюк, Віталій Кличко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.