Голова Верховної Ради Володимир Рибак на брифінгу після погоджувальної ради заявив, що парламент може прийняти рішення, завдяки якому екс-прем’єр Юлія Тимошенко лікуватиметься за кордоном.

«Є заява Президента, мають визначитися керівники фракцій і прийняти консолідоване рішення, — сказав В. Рибак. — Я готовий усе зробити, щоб порозуміння з цих питань було». При цьому він нагадав заяву Президента України Віктора Януковича: якщо парламент прийме закон, який надасть можливість Тимошенко пройти лікування за кордоном, він його підпише.

Глава парламенту зауважив, що нині у Верховній Раді зареєстровано лише один законопроект щодо лікування в’язнів за кордоном — в авторстві позафракційного депутата Сергія Міщенка. 

Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що законопроект не може бути виписаний під одну особу. Цим законом повинні мати змогу скористатися засуджені, які тяжко хворі, та не можуть бути вилікувані в Україні.

«Але в законі має бути чітко виписано, що це не помилування, що уникнути відповідальності та покарання неможливо, — сказав В. Рибак. — Але щоб люди, хто має можливість профінансувати своє лікування, могли скористатися таким законом. Такий закон діє у багатьох державах».

У відповідь на запитання, чи може парламент прийняти закон, який надасть змогу Тимошенко виїхати за кордон на лікування вже нинішнього пленарного тижня, В. Рибак наголосив, що це має бути компромісним рішенням між більшістю та опозицією. Адже нині в парламенті депутати розглядають цей закон із двох сторін, вкладаючи різні поняття — помилування Тимошенко або лише її лікування. 

В. Рибак також повідомив, що надійшла заява від народного депутата Миколи Рудьковського, котрого обрано керівником Соціалістичної партії, про вихід із фракції Партії регіонів.