Міжнародні організації — Енергетичне співтовариство, Єврокомісія і Світовий банк підтримують урядовий план реформи українського енергоринку. Це випливає з листа директора Секретаріату Енергетичного співтовариства Янеша Копача Прем’єр-міністру України Миколі Азарову, голові Комітету з питань ПЕК і міністру енергетики та вугільної промисловості України.
Як пояснюють експерти, реформування енергоринку є одним із зобов’язань України, виконання якого необхідне для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Існуюча сьогодні модель енергоринку була сформована ще в 1990-х. Вона передбачає насамперед субсидування населення за рахунок промисловості. В умовах глибокої економічної кризи, яку переживала Україна на початку 90-х рр. минулого століття, ця схема захищала населення від повного зубожіння, пояснюють експерти. Однак ця модель вкрай непрозора, формує монополізм на ринку, робить невигідними інвестиції в реконструкцію і розвиток енерговиробляючих і енерготранспортуючих потужностей, підкреслюють вони.
Розмір перехресного субсидування зріс з 2005-го до 2012 року майже в десять разів — до 34 млрд. грн., до кінця 2013 року він становитиме вже 39 млрд. грн.
Водночас експерти підкреслюють, що існуюча сьогодні модель енергоринку також не сприяє енергозбереженню та активному використанню альтернативних джерел виробництва електроенергії.
На думку експертів Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), діюча модель повністю вичерпала себе і більше не дозволяє розв’язувати проблему браку коштів на субсидування та модернізацію.
Тепер уряду потрібно буде шукати ринкові способи підтримки неплатоспроможних споживачів.
Водночас експерти НКРЕ звертають увагу, що зношеність обладнання в тепловій енергетиці сьогодні перевищує 80%, а електромережі зношені на 54%.
Представники Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) наголошують, що нинішня схема функціонування ринку електроенергії не влаштовує міжнародних інвесторів. її зміна зможе зробити ринок прозорим і зрозумілим для європейських енергокомпаній.
У разі прийняття закону, схваленого і міжнародними організаціями, і профільним Комітетом Верховної Ради, ціни на електроенергію складатимуться не адміністративно, як зараз, а на основі ринкових механізмів на біржі за принципом «ринок на добу вперед».
При цьому передбачається, що в прямих договорах можна буде фіксувати ціну електроенергії на довгостроковий період.
Зрозуміла і конкурентна система ринку з прогнозованим ціноутворенням дасть змогу залучити інвестиції в енергогалузь, яких вона дуже потребує.
Передбачається, що після прийняття нового Закону «Про засади функціонування ринку електроенергії України» буде введено прозору систему підтримки пільгових категорій споживачів за рахунок коштів створюваного Фонду врегулювання вартісного дисбалансу.
Новий закон також покращує платіжну дисципліну споживачів і при цьому вводить обов’язкову фінансову гарантію Кабінету Міністрів для тих споживачів, яких не можна відключати.
Експерти звертають увагу, що нова модель енергоринку відповідає вимогам Третього енергопакета ЄС, положення якого Україна зобов’язана імплементувати, ставши членом Енергетичного співтовариства (ЕС).
Нова модель також передбачає прозорішу систему субсидування соціально незахищених верств населення. Передбачається, що електроенергія для найбідніших споживачів поставлятиметься за пільговими тарифами за рахунок Фонду врегулювання вартісного дисбалансу, який наповнюватиметься за рахунок коштів атомних і гідроелектростанцій.
 
Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.