Нещодавно в Алушті (АР Крим) відбулася І Всеукраїнська спартакіада серед інвалідів праці «Сила духу», в якій взяли участь команди з усіх регіонів України, а також міст Києва та Севастополя. У фінальній частині змагалися 27 колективів з усіх куточків країни, де попередньо були проведені регіональні відбірні турніри.

Участь у спартакіаді брали люди, які постраждали на виробництві, отримали травми або професійні захворювання. У столиці нашої країни таких налічується понад 7 тисяч. Усі вони перебувають під опікою управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

— Серед наших підопічних 60 чоловік зголосилися взяти участь у цьому заході. Ми дуже вдячні всім, хто відгукнувся на нашу ініціативу і прийшов на змагання, — розповідає начальник управління Ірина Протченко. — Головне, що ми виправдали сподівання цих людей і всі вони залишилися задоволені цим спортивним святом. Незалежно від показаних результатів, усі вони є переможцями.

На київських відбірних змаганнях була сформована збірна нашого міста, до якої увійшли 10 чоловік — переможці у своїх видах спорту. Саме їм довелося представляти Київ на фінальних змаганнях спартакіади в Алушті. Ця велика честь випала таким спортсменам: Олександру Курному (шахи), Олександру Загіці (шашки), Андрію Костюку і Вірі Содоль (дартс), Олександру Швецю і Наталії Дмитренко (настільний теніс), Валерію Гайворонському й Анатолію Пастуху (армспорт), Анатолію Могилю і Галині Кліваденко (бомбаскет).

Про масштабність та високу значимість цього заходу свідчить і той факт, що на адресу учасників та гостей спартакіади надійшли привітання керівників держави — Президента України, Голови Верховної Ради, міністра соціальної політики, які на урочистій церемонії відкриття зачитав директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

Фінальні змагання показали, що у нашій країні серед потерпілих на виробництві надзвичайно багато талановитих спортсменів. За підсумками спартакіади «Сила духу» виявлятимуться кандидати, які в майбутньому зможуть поповнити збірні України з різних видів спорту і виступати на Параолімпійських, Дефолімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи.

У загальнокомандному заліку переможцем стала команда з Луганщини, друге місце посіли спортсмени Київської області, третє — колектив з АР Крим. Представники Києва спільними зусиллями завоювали затишне 14-те місце — у золотій серединці. Усі члени команди показали бойовий дух та жагу до перемоги, а найвищих результатів досягла Наталія Дмитренко, яка посіла третє місце у змаганнях із настільного тенісу.

— Ми отримали перемогу над собою, а це найголовніше! — ділиться враженнями Наталія. — Слава Богу за те, що дав нам сили, мужності та енергії відчувати себе повноцінними здоровими людьми, Людьми, Сильними Духом!

На знімку: збірна Києва.

Фото автора.