Шість років тому в нашій газеті з’явився перший матеріал професора Валерія Бебика, який розпочав дослідження приголомшливих таємниць тисячолітньої української цивілізації. Ці публікації стали мотиватором бурхливих обговорень і суперечок на кафедрах, у студентських аудиторіях та в мас-медіа.

Згодом з’явилася його авторська передача «З глибини тисячоліть» на Українському радіо, а за нею — резонансна телевізійна програма «Цивілізація ІNCOGNІTA» на телеканалі «ТОНІС».

Уся ця творча продукція робилась якісно, на серйозних наукових засадах і спонукала не тільки до дискусій, а й до глибоких роздумів: «Хто ми і куди прямуємо?»

За ці публіцистично-журналістські праці їх автора відзначено Золотою медаллю «Незалежність» Київської організації НСЖУ (2012 р.) та Галицькою «Просвітою» м. Львова, яка визнала програму «З глибини тисячоліть» кращою радіопрограмою року (2012 р.).

Як наслідок, Національна спілка журналістів України висунула В. Бебика на здобуття цьогорічної Шевченківської премії у сфері публіцистики і журналістики за цикл телевізійних програм «Антична історія та філософія України» (фільми: «Геродот», «Анахарсій», «Аристотель», «Платон», «Піфагор», «Олександр Македонський») та «Безсмертна «Енеїда» (фільми: «Великий скіф Гомер», «Чому Гомер покарав Одіссея?», «Чому Вергілій списав у Гомера «Енеїду»?», «І. Котляревський. Троянська Січ — «Енеїда»).

Вл. інф.

На знімку: професор Валерій Бебик і настоятель Шаоліньського монастиря Ші Юнгсін під час зйомок програми «Цивілізація ІNCOGNІTA».