Уже майже рік, як набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, котрий повинен був удосконалити судово-правову систему країни. А такі явища, як тортури, вибивання зізнань, і зовсім ліквідувати. Однак українці й надалі продовжують страждати від рук правоохоронців. Принаймні про це стверджують правозахисники. На підтвердження своїх слів вони наводять цифри. Наприклад, до Української Гельсінкської спілки з прав людини тільки за перші шість місяців поточного року надійшло понад 130 скарг на правоохоронців.

І справді, не встигли відшуміти протести стосовно загибелі в Шевченківському РУВС студента Ігоря Індила, як посипалися нові сумні випадки зіткнення міліції із людьми. І цього разу — знову в столиці. За інформацією прокуратури міста Києва, троє співробітників Оболонського райвідділу міліції (оперуповноважений кримінального розшуку та двоє інспекторів ППС), перебуваючи в службовому кабінеті, силою намагалися змусити киянку зізнатися у крадіжці мобільного телефону. Згідно з матеріалами розслідування, вартові порядку завдали літній жінці ударів руками по голові та тулубу, а також гумовим кийком по ногам. Наразі підозрювані ознайомлюються з матеріалами справи, після чого провадження з обвинувальним актом буде скеровано до суду для розгляду по суті. Троє правоохоронців підозрюються у перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України). За скоєння цього злочину їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. За клопотанням прокуратури району суд відсторонив міліціонерів від займаних посад.

Останнім часом побільшала й кількість повідомлень про загибель людей в РУВС. Одне з таких нещодавно надійшло із Запоріжжя. У Комунарівському райвідділі міліції помер 19-річний Дмитро П, якого затримали за підозрою у серії пограбувань. Під час допиту йому раптово стало зле. Вартові порядку одразу викликали «швидку допомогу». Однак медикам врятувати хлопця так і не вдалося...

За версією правоохоронців, смерть Дмитра мала ненасильницький характер та настала в результаті хвороби серця. Однак правозахисники і родичі загиблого стверджують: хлопець ніколи не скаржився на серце та активно займався спортом. Вони також розповіли, що під час упізнання побачили на його тілі синці.

— Стосовно цієї трагедії дуже багато запитань. Слідчі дії проводилися у вихідний день. Яка була необхідність? Про що це свідчить? На практиці людей закривають до райвідділів і просто застосовують недозволені методи, і не чутно, як вони кричать, просять про допомогу. Що там сталося — невідомо, треба розбиратися, — каже правозахисник Олег Веремеєнко.

«Потрібно негайно розпочати розслідування раптової смерті Дмитра в райвідділі, а також ролі міліціонерів у цьому трагічному випадку. Забезпечення безпеки та фізичної недоторканності затриманих є прямою відповідальністю правоохоронців згідно з міжнародними нормами, зокрема, рішеннями Європейського суду з прав людини. Якщо міліціонери затримали цілком здорову особу, котра раптово померла, має бути проведено ретельне розслідування причин смерті, інакше саме органи влади мають понести відповідальність», — зазначила «Голосу України» виконавчий директор Amnesty Іnternatіonal в Україні Тетяна Мазур.

За словами прокурора Запорізької області Олександра Кирилюка, нині проводиться розслідування обставин смерті хлопця. Наразі в межах провадження призначені всі необхідні експертизи, проводяться слідчі дії з учасниками та свідками події.

Подібне повідомлення прийшло і з Кіровограда. 8 жовтня в фойє адмінбудівлі №2 Кіровоградського міськвідділу міліції раптово помер 38-річний місцевий житель. Причиною смерті людини була хронічна хвороба. Принаймні про це стверджують у прес-службі ГУ МВС у Кіровоградській області. У відомстві переконують: чоловік прийшов разом зі співмешканкою, яка є заявницею, до дільничного інспектора міліції. Несподівано в нього стався епілептичний напад. Лікарі швидкої допомоги, що прибули за викликом, констатували смерть чоловіка, — пишуть деякі ЗМІ.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.