Сумно, коли батькам доводиться ховати своїх дітей. Та в пенсіонерки з Нової Каховки Маргарити Мартинкевич до почуття невимовного горя, викликаного смертю єдиного сина, додається ще й образа та гнів на декого з людей у білих халатах. Адже саме ті, від кого 51-річний інвалід Ігор Мартинкевич очікував співчуття і допомоги, додали йому страждань та принижень в останні місяці життя, вважає Маргарита Анатоліївна. Про це вона написала очільнику держави, керівництву МОЗ та до редакції «Голосу України».

Сповідь матері

— У сина зненацька з’явилася пухлина на шиї біля підборіддя. Пішли з ним до міської поліклініки — людей у коридорі було повнісінько, під кабінетами черги. Отож я зайняла сину чергу на рентген, а він став чекати на прийом хірурга. Його черга підійшла раніше, Ігор зайшов і вже за кілька хвилин виходить. Бачу — рана заклеєна пластиром, а з-під нього кров тече! Син сам спантеличений, і каже: «Хірург без будь-яких аналізів та анестезії розрізав пухлину, вичавив гній та відправив додому». Певно, лікареві все здавалося простим, та кров у сина ніяк не зупинялася, і на третій день після відвідання поліклініки він знепритомнів просто на вулиці. Викликали «швидку», але її бригада також виявилася схильною до простих рішень і висловила припущення, що в пацієнта чи то епілепсія, чи то наслідки зловживання алкоголем. Однак алкоголем Ігор зроду-віку не зловживав і на епілепсію ніколи не страждав! Коли надвечір син знепритомнів удруге, ми стривожилися вже не на жарт і добилися, щоб його направили на обстеження в Херсон. Там визначили, що в нього важка онкологічна хвороба, призначили хіміотерапію. В онкодиспансері рекомендували давати ще й препарати для підкріплення сил організму, бо рана на шиї продовжувала гноїтися. Та коли ми знову навідалися з цим проханням до міської поліклініки Нової Каховки, лікарка відмовилася ставити Ігорю «систему», із відразою заявивши: «Ми не будемо цього робити, бо від нього тхне». Я заплакала й запитала лікарку, де її клятва Гіппократа, однак далі вона й розмовляти не схотіла. Знадобилося звертатися до головного лікаря, щоб інваліду надали цю нескладну медичну послугу, і то в часи, коли інших пацієнтів немає, — ледь стримує сльози учасниця Великої Вітчизняної війни Маргарита Мартинкевич. — А коли за п’ять місяців син помер, дільничний терапевт Новокаховської міської лікарні навідріз відмовився видавати довідку про смерть, дуже наполягаючи спершу на написанні заяви про відмову від претензій до поліклініки. Я написала, оскільки без довідки Ігоря не дали б поховати. Однак дивні вимоги міських лікарів здалися мені підозрілими, і я попросила надати мені копію медичної картки померлого сина. Коли почула категоричну відмову, звернулася до прокуратури. .

Помилка чи злочин?

Слід віддати належне правоохоронцям та чиновникам від медицини: замовчувати скандал вони не збиралися. Департамент охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації своїм наказом №273 створив комісію з трьох досвідчених експертів «для перевірки обставин надання медичної допомоги хворому Мартинкевичу». Її очолив головний позаштатний хірург, завідувач хірургічного відділення обласної клінічної лікарні Олексій Яновський. Співробітники поліклініки дружно заперечували можливість помилок у тактиці лікування та образливе ставлення до пацієнта, у якого діагностували тяжку недугу — карциному слизової оболонки рота з метастазами в підщелепні лімфовузли. Але комісія після перевірки дійшла іншого висновку.

— Хірург поліклініки в Новій Каховці не припустився помилки, коли не став зашивати рану після видалення гною з пухлини, адже її треба було очищувати й після того. Та от правильність ведення медичної документації в поліклініці викликає великий сумнів, — розповів кореспонденту «Голосу України» керівник експертної комісії Олексій Яновський. — Картку Ігоря Мартинкевича, яку я бачив, навіть підробляти не треба — замість розбірливих записів у ній якісь каракулі. Не можна розібрати, хто саме оглядав хворого, який діагноз йому поставили, як лікували. До того ж, із пацієнтом та його матір’ю — людиною похилого віку — розмовляли грубо, і це також не є нормою поведінки для нормального лікаря.

Що ж, сподіваємося, після такого скандалу новокаховські медики привчаться бодай амбулаторні картки заповнювати не «тайнописом», а більш-менш розбірливо. Але правоохоронці підозрюють у конфлікті родини померлого хворого та лікарів з поліклініки не тільки порушення медичної етики. Перевіривши заяву Маргарити Мартинкевич, міліція Нової Каховки почала досудове розслідування за статтею 140 КК України. Прокурор Нової Каховки Михайло Захаров, котрий здійснює процесуальне керівництво перебігом слідства, каже, що про підозру нікого з лікарів поліклініки ще не повідомили, і тим паче — не затримали чи арештували. «До цього потрібно провести ще кілька додаткових експертиз та опитати чимало свідків», — пояснив Михайло Захаров.

Стаття 140 Кримінального Кодексу України, за якою кваліфікували резонансну справу, передбачає за неналежне виконання своїх обов’язків медичним працівником покарання у вигляді виправних робіт на термін до двох років або позбавлення волі на той самий строк із позбавленням права займатися професійною діяльністю до п’яти років.

ДОСЛІВНО

В акті службового розслідування, копію якого надано і Маргариті Мартинкевич, чітко сказано: хоча «порушень чинного законодавства у діях співробітників Новокаховської міської лікарні не знайдено», проте «звертає на себе увагу низька якість ведення карти амбулаторного хворого», а також «мали місце факти порушень медичної етики та деонтології у Новокаховській міській лікарні».