Резонансна справа «врадіївських ґвалтівників» в Апеляційному суді Миколаївської області розглядається у високому темпі. Лише один день (середа) з початку слухань пропустили за наполегливими проханнями адвокатів, яким потрібно бути присутнім на інших процесах. І первомайська колегія суддів, і врадіївська група підтримки підсудних, і сама потерпіла живуть увесь тиждень у Миколаєві, на вихідні повертаючись додому. Так простіше й дешевше.
Тільки батьки Сергія Рабіненка щодня проїжджають на своїй машині — тій самій, у якій скоєно злочин, 630 кілометрів. Їм потрібно заїхати із Врадіївки в Кіровоградську область по захисника сина, а ввечері відвезти його назад.
— Щотижня на бензин витрачаємо майже 2,5 тисячі гривень, — розповідає матір Сергія Галина. — А зарплата в мене — тисяча... Сиджу під зачиненими дверима в коридорі. Коли вони відчиняються, намагаюся, щоб Сергій мене побачив. Він дуже заляканий — неначе це взагалі не моя дитина.
І Олексій Гончарук, адвокат Рабіненка, стверджує: на його підзахисного чинять тиск інші підсудні. Він наполягає: допит потрібно проводити в режимі відеоконференції.
А решта підсудних — троє колишніх офіцерів міліції — почувають себе напрочуд упевнено. Два останні дні (четвер і п’ятницю) суд допитував «їхніх свідків».
До слова, незважаючи на заборону суду, свідки охоче спілкуються із журналістами — і на камеру, і на диктофон. Але говорять явно «по-писаному» — чітко завчені тексти: Поліщук у ніч злочину увесь час був на очах, Крашкова на першому опитуванні в лікарні плуталася і не могла чітко назвати прізвища тих, хто її ґвалтував.
— Наречена Дрижака Юлія Ткачук намагалася керувати свідками, тими ж співробітниками міліції: надиктовувала їм, які давати показання, розповідала, як поводитися, — заявив журналістам представник інтересів потерпілої Євгеній Стельмах. — Це з’ясувалося під час негласного прослуховування телефонних переговорів свідків, яке проводила прокуратура. Суд вирішуватиме: чи відкривати за цими фактами окреме кримінальне провадження.
Справа, як і раніше, закрита для журналістів. Їх повторне клопотання суддівська колегія знову відхилила, однозначно давши зрозуміти: відкритими будуть тільки епізоди стосовно службових злочинів підсудних. Адвокати охоче контактують зі ЗМІ, але їх твердження вельми суперечливі. У четвер Володимир Клименко приголомшив «політичною заявою»: за його словами, за спробою «дискредитувати й звести наклеп на» врадіївських працівників міліції стоять... колишній заступник Генпрокурора України Ренат Кузьмін і кандидат у народні депутати Аркадій Корнацький.
Цікава деталь. Володимир Клименко, надактивний захисник «головного підсудного» Дрижака, лише чотири роки тому одержав адвокатське свідоцтво, а до цього мав... бурхливе кримінальне минуле — був двічі засуджений за вироками Біляївського районного суду Одеської області: в 1999-му за статтями 140 ч. 3 та 194 ч. 2 КК України (крадіжка) і в 2002-му за статтею 307 ч. 2, перекваліфікованою згодом на 309 ч. 2 (наркотики). Про це, зокрема, в «Рішенні № VІ/3-63 вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України від 18.02.2011» заявляли його ж колеги, які протестували проти аморальних методів Клименка: підробка документів, підкуп свідків тощо. Крім цього красномовного документа, у відкритому доступі є й інші офіційні свідчення колоритної діяльності адвоката.
Як колишній злочинець Клименко та колишній капітан міліції Дрижак знайшли один одного? Це питання...
 
Миколаїв.