Приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс», яке очолює Сергій Костючко, — приклад того, наскільки ефективно можна господарювати на землі, якщо до неї ставитися з душею. Селяни з Волинської, Рівненської і Тернопільської областей довірили підприємству свої паї, відтак воно обробляє понад 30,5 тисячі гектарів землі. Тут висока культура землеробства, дружать з агронаукою, а тому й поля родять щедро.

— Четвертий рік поспіль проводимо вапнування, вносимо дефекат, розщільнюємо ґрунти, — розповідає генеральний директор «Агро-Експрес-Сервісу» Сергій Костючко. — Відповідно вдається розкислити ґрунт і підвищити засвоєння фосфорно-калійних добрив. Таке поєднання — вапнування з раціональним умістом та 

дією мінеральних добрив — дає відчутний результат, підвищуючи родючість від десяти до тридцяти відсотків.

Так, урожайність цукрових буряків на орендованих підприємством полях на сотню центнерів з гектара більша, ніж в середньому по області, а окремі поля цьогоріч видали по 700 центнерів цукристих з гектара.

І таких «секретів» в агрономів підприємства чималенько: всі вони пройшли, так би мовити, випробування полем.

— Це сільгосппідприємство працює за новітніми технологіями, дає роботу і достойну зарплату майже 750 працівникам, вчасно розраховується із власниками паїв: кожен із них отримує по 2,4 тисячі гривень або по 1200 кілограмів зерна. Підприємство — соціально відповідальне, бо дбає про розвиток територій: за кожен орендований гектар громаді виділяє по 12—14 гривень, що коштує ПП 400 з лишком тисяч гривень на рік, — сказав, побувавши на полях та у виробничих підрозділах «Агро-Експрес-Сервісу» голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Побільше б нам таких підприємств в області.

— Мені імпонує, що хоча «Агро-Експрес-Сервіс» і має багатий досвід ефективного ведення сільського господарства його керівник і фахівці не цураються переймати краще у своїх колег, у тому числі й зарубіжних, — продовжує керівник області. — Оскільки тут узялися розвивати молочне тваринництво, вивчали досвід німців та білорусів, зокрема господарства «Остромечево», що у Брестській області сусідньої Білорусі. І сьогодні «Агро-Експрес-Сервіс» має молочні ферми європейського зразка, високопродуктивне стадо, прибутки від ведення молочної галузі.

Голова Рівненської ОДА став свідком того, як у згаданому підприємстві втілюється ідея створення індустріальних машинно-тракторних парків. Вона виникла після відвідання фахівцями «Агро-Експрес-Сервісу» фермерських господарств в Іспанії, де вони побачили такі комплекси — як для технічного, так і для людського ресурсу. Побачене захотіли запровадити і в себе, щоправда, додавши до цього й український «штрих», зокрема в побутовому плані, турботі про відпочинок працівників.

— Сучасний машинно-тракторний парк ми прирівнюємо до обійстя селянина, де все до ладу: і техніка, і будівлі, і побут, і умови для того, щоб зняти втому після напруженого трудового дня, відпочити в комфорті, — розповідає Сергій Костючко. — Щось схоже маємо намір зробити в усіх восьми виробничих підрозділах нашого підприємства, які розміщені в різних районах і навіть областях. Поки що проект втілили на трьох дільницях, розташованих на Рівненщині: у селах Пляшева Радивилівського, Ярославичі та Новоукраїнка Млинівського районів. Останній став до ладу зовсім недавно — два тижні тому.

Докладніше про машинно-тракторний парк у селі Новоукраїнка розповів його безпосередній господар, директор дільниці №2 Михайло Приходько.

— На наш новий індустріальний машинно-тракторний парк любо глянути. Він радує око естетичністю та комфортом, тим, що все тут продумано до дрібниць. Є в нас і ремонтні майстерні із сучасною діагностикою для сільгосптехніки (вона тут вся високо-

продуктивна, імпортна. — Авт.), і комфортні бокси для неї, і заправочна станція. В сучасному офісному стилі зроблено кабінети для працівників економічної, інженерної, земельної, охоронної служб. Є зал для зборів колективу, конференц-зал, де проводитимуться різні ділові заходи. Маємо їдальню, гуртожиток, спортзал з різноманітними тренажерами, релакс-кімнати, душові, роздягальні.

Тож не дивно, що після відвідин індустріального парку в селі Новоукраїнка голова Рівненської ОДА Василь Берташ сказав, що він — яскравий приклад того, як насправді потрібно піклуватися про людину праці та втілювати в життя соціальні президентські ініціативи. І цей приклад вартий наслідування іншими сільгоспвиробниками.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

ТИМ ЧАСОМ

На полях, якими опікується «Агро-Експрес-Сервіс», кипить робота: сіють озиму пшеницю, збирають цукрові буряки, під якими цьогоріч 8467 гектарів. До речі, підприємство має вісім потужних імпортних бурякозбиральних комбайнів «Holmer», шість навантажувачів цієї ж марки та «Ropa», що дає змогу швидко збирати і відвантажувати солодкі корені на цукрові заводи. Їх уже зібрано на площі 4,8 тисячі гектарів.

Загальний вигляд нового індустріального машинно-тракторного парку «Агро-Експрес-Сервісу» в селі Новоукраїнка Млинівського району.

Голова Рівненської ОДА Василь Берташ під час відвідин ПП «Агро-Експрес-Сервіс» розмовляє з генеральним директором Сергієм Костючком (на передньому плані зліва направо).

 

Директор дільниці №2 (село Новоукраїнка) Михайло Приходько радіє нинішньому врожаю цукристих.