Іноземні інвестори хочуть бачити в Україні надійного партнера, з яким можна мати справу. Про це заявив Президент України Віктор Янукович у Донецьку під час відкриття Міжнародного інвестиційного саміту «Сталий розвиток: енергоефективність, ресурсозбереження, екобезпека».

— Ми заклали дуже багато реформ, які передбачають капітальну модернізацію нашої країни. Все, що було до цього, — дрібні ремонти: підмазати, підфарбувати. Зараз ми розпочали капітальний ремонт. Він, звичайно, створює незручності в нашому великому будинку, і це абсолютно природно. Через це проходили всі високорозвинені країни. Але коли ми хочемо бачити майбутнє і обиратимемо найсприятливіший час, — ми, напевне, ще більше спізнимося в це майбутнє, — сказав глава держави.

Реформи, які реалізуються в Україні, стосуються проблем, які неможливо вирішити у короткостроковий період, переконаний Президент. І навколо розв’язання проблем потрібно об’єднати активну частину суспільства та переконувати людей у правильності обраного шляху.

Говорячи про перспективу підписання договору про асоціацію з Євросоюзом та договору про створення зони вільної торгівлі, Віктор Янукович зазначив:

— План модернізації — це наше домашнє завдання. Ми це робимо для себе. Нас ніхто не примушує. Ми знаємо, що якщо не перейдемо на європейські технічні стандарти, наш товаровиробник буде дискредитований на європейських і світових ринках. Ми будемо неконкурентоспроможні. Якщо на основі впровадження технології модернізації наших підприємств досягнемо випуску конкурентоспроможної продукції — природно, ми повинні подумати про те, як підняти стандарти життя людей, як підняти зарплати, як збільшити пенсії.

Під час пленарного засідання саміту підписано угоду про співробітництво між Донецькою областю і компанією ДТЕК. Президент України високо оцінив цей приклад державно-приватного партнерства. Самі ж представники великого бізнесу говорили про необхідність встановлення зрозумілих і прозорих правил.

— Що нам потрібно, щоб інвестор до нашої країни ішов швидше, ніж до інших? Правила, рівні правила гри для всіх. Щоб у інвестора не склалося враження, що до нас він приїде в костюмі, а поїде в шортах. Тоді він і сам до нас не приїде, і всім про це розповість. І Україні потрібні правила. Щоб Україна не зустрічала інвестора в нарядній сукні, а проводжала в купальнику, — образно висловився власник компанії СКМ Рінат Ахметов.

Учасники саміту і тематичної виставки обговорять інвестиційний потенціал регіону з точки зору «зеленої» моделі економіки. Серед пріоритетних напрямків — «зелені» міста, екологічна відповідальність бізнесу, енергоефективний розвиток і «чисті» технології в агропромисловому комплексі та житлово-комунальному господарстві.

Крім того, програма робочої поїздки Президента України передбачала відвідання центру первинної медично-санітарної допомоги — амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Будьоннівському районі обласного центру, а також ознайомлення з ходом відновних робіт на Вуглегірській ТЕС, де цього року сталася велика пожежа.

 

Донецька область.

На знімку (на передньому плані справа наліво): Президент України Віктор Янукович, засновник Благодійного фонду «Розвиток України», президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов і міський голова Донецька Олександр Лук’янченко під час тематичної виставки, представленої в рамках Шостого Міжнародного інвестиційного саміту «Сталий розвиток: енергоефективність, ресурсозбереження, екобезпека».

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).