Професорсько-викладацький склад, ветерани, студенти Запорізької державної інженерної академії (ЗДІА) висловлюють стурбованість долею вишу у зв’язку з можливістю приєднання до Запорізького національного технічного університету.

ВНЗ було побудовано в період відродження металургійної промисловості країни, коли виникла гостра потреба у кваліфікованих кадрах науковців, інженерів, керівників. Для вирішення цього завдання й було створено вищий навчальний заклад металургійного профілю — тоді ще Запорізьку філію Дніпропетровського металургійного інституту. Досить швидко філія переросла в Запорізький індустріальний інститут, і, урешті-решт, завоювала право гордо іменуватися Запорізькою державною інженерною академією, яка за роки своєї діяльності випустила понад 40 тисяч фахівців. І сьогодні як ніколи актуальним є питання підготовки висококваліфікованих кадрів — у період перебудови металургії в умовах глобального ринку і збільшених вимог до якості виробленої продукції.

На всіх металургійних підприємствах Запоріжжя працювали і працюють випускники академії, які посідають керівні посади і роблять вагомий внесок у розвиток усього промислового комплексу України. Активно співпрацюють із ЗДІА ВАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запоріжкокс», ПАТ «Запорізький завод феросплавів», дніпропетровський завод «Інтерпайп сталь».

Сьогодні Запорізька державна інженерна академія стабільно входить до десятки кращих вишів гірничо-металургійної галузі України. Студенти академії із завидною сталістю посідають призові місця на науково-практичних конференціях, олімпіадах, фестивалях і конкурсах всеукраїнського та міжнародного масштабу.

Зазначимо, що ЗДІА — це унікальний ВНЗ, схожого на який немає, можливо, і не тільки в Запорізькому регіоні. Досить перегорнути сторінки його історії, щоб зрозуміти — усі корпуси академії, два її 9-поверхові гуртожитки, спортивно-оздоровчий комплекс олімпійської підготовки на острові Хортиця, база відпочинку в смт Кирилівка — усе це побудоване викладачами та студентами вишу, відповідно до висунутого командою першого ректора Юрія Михайловича Потебні гасла «Свій ВНЗ — власними руками».

Звертаємо також увагу, що в порівнянні з найближчими областями Сходу та Півдня України Запорізька (яка входить до когорти промислових лідерів країни, посідаючи перше місце серед регіонів за обсягом промислового виробництва з розрахунку на душу населення і одного працівника в промисловості) має найменше технічних і водночас державних вишів — усього два! Для порівняння: Херсонська область — чотири технічні ВНЗ (з них три державні); Одеська область — вісім технічних ВНЗ (з них сім державних і національних); Дніпропетровська область — сім технічних (усі державні)...

На сьогодні становище ЗДІА є у фінансовому плані самодостатнім, стійким, стабільним. Підписано договори про довгострокове співробітництво в галузі науки, досліджень, технологій з декількома великими підприємствами, серед яких КБ «Південне» (Дніпропетровськ), маріупольський завод «Магма» та ін.

Цей факт свідчить про те, що академія потрібна не тільки Запорізькому краю, а й усій Україні як сучасний виш, що динамічно розвивається назустріч виробництву! Одне слово, академія виходить на новий етап свого розвитку з дуже солідною науково-педагогічною та історичною спадщиною, постійно підтверджуючи статус провідного інженерного вишу Запорізького краю.

Сьогодні, коли престиж професії металурга відроджується, а з ним зростають необхідність і популярність металургійних спеціальностей, наміри, пов’язані з «оптимізацією» ВНЗ Запоріжжя за рахунок Запорізької державної інженерної академії, є вкрай поспішними і непродуманими.  Інженерна академія висловила свою аргументовану й одностайну думку на конференції трудового колективу (08.04.2013 року): «Вважати реорганізацію ЗДІА і приєднання її до ЗНТУ недоцільними».