Сільські та селищні ради Вінниччини у нинішньому році уклали 2789 соціальних угод з сільгосппідприємствами, які орендують землю на території місцевих рад. Загальна сума таких угод становить майже 60 мільйонів гривень. З них п’ятдесят мільйонів гривень орендарі паїв вже перерахували громадам. Решта суми надійде до кінця нинішнього року.

— Це істотне доповнення до бюджетів місцевих рад, — каже директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик. — Отримані кошти використовують на розвиток соціальної сфери територій, на якій заробляють прибутки орендарі земельних ділянок.

За словами Миколи Неїлика, невелика частина господарств поки що не бере участі у програмі соціального партнерства, запровадженої в краї з ініціативи обласної влади. «За нашими підрахунками, не охопленими угодами залишаються 90 тисяч гектарів переданих в оренду земель сільськогосподарського призначення, — уточнює Микола Неїлик. — Однак процес укладання угод триває, і ми віримо, що сто відсотків сільгосппідприємств матимуть такі угоди з місцевими радами і працюватимуть з ними на основі партнерських відносин. Громада не повинна ходити з протягнутою рукою у ролі прохача, щоб отримати кошти на ремонт школи, дитсадка, чи інші потреби соціальної сфери. 

Частина коштів, зароблених підприємцями на землях тієї чи іншої громади, повинна залишатися їй. Це справедливо, у цьому погоджуються представники обох сторін, що укладають між собою договори про соціальне партнерство».

На Вінниччині понад 700 місцевих рад, це найбільше порівняно з іншими регіонами держави. Частина з них має договори на соціальне партнерство з декількома орендарями землі, які працюють на території громади.

 

Вінницька область.