На Тернопільщині критична ситуація з лікуванням хворих, які потребують процедури гемодіалізу. Коштів на закупівлю ліків вистачить лише до кінця жовтня, максимум — до 2—4 листопада. До кінця року необхідно ще понад 2,2 мільйона гривень. 
До апарата штучної нирки нині під’єднано майже 150 осіб. Одна процедура гемодіалізу коштує 560 гривень (лише витратні матеріали), а її треба робити тричі на тиждень.
Таку ситуацію під час круглого столу, що відбувся у Тернопільській університетській лікарні, змалював головний лікар Василь Бліхар.
За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Руслана Мостового, через неприйняття обласною радою бюджету на цей рік медична галузь недоотримує 15 мільйонів гривень. Критична ситуація не лише з гемодіалізом, а й забезпеченням невідкладної допомоги бензином, запчастинами. Кошти доводиться перекидати з одного лікувального закладу в інший, домовлятися з комісіями облради, але це вихід до пори до часу.
— Гроші є, — впевнено каже перший заступник голови облради Сергій Тарашевський. — Їх можна знайти у капітальних видатках, адже літо профукали і їх не використали. Потрібно лише, щоб депутати зібралися на сесію і дали «добро» на їх використання. Але з цим якраз проблема. Востаннє повноцінне засідання сесії відбулося в листопаді минулого року.
Водночас заступник голови облради Олег Боберський вважає, що відповідальність лежить не лише на депутатах, а й членах ТВК, які не відвідують її засідання, через що не можна завести депутатів замість вибулих.
У тому, що сторонам конфлікту потрібно сідати і домовлятися, переконаний голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Олександр Стадник. Вільних коштів є майже 50 мільйонів, але їх не можна використати без згоди депутатів. Якщо «швидка» не зможе виїхати на виклик через відсутність бензину і станеться летальний випадок, хто буде винний?
Політичний експерт Ярослав Чорнозуб переконаний: законодавці мають подумати над кримінальною відповідальністю тих, кому громада і держава доручили виконувати високі обов’язки, а вони їх ігнорують. «Ігри закінчились, — каже він. — На терезах — життя людей».
Відсутність коштів стримує розвиток медичної галузі. Скажімо, конче потрібні сателітні відділення гемодіалізу в Бучачі та Кременці. Нині таке є лише у Копичинцях. Хворі на ниркову недостатність змушені за 70—80 кілометрів добиратися до Тернополя на процедуру гемодіалізу. Щотижня вони «намотують» до тисячі кілометрів. А ще за свою мізерну пенсію часто змушені оплачувати проїзд, бо приватні перевізники не зважають на інвалідність. Лише кілька районних рад за рахунок бюджету фінансують транспортні видатки для хворих на ниркову недостатність.
Лікарі відділення гемодіалізу університетської лікарні просять законодавців вирішити питання про трансплантацію нирок. Нині вона дозволена лише серед родичів, але ситуації бувають різні. У відділенні є пацієнтка з вродженою аномалією нирок. Від цього померла її мати, хвора вона, а тепер і донька. Чоловік погодився віддати свою нирку дружині, але коли захворіла донька, то нирку батьки вирішили тримати для неї. А батькові ще треба забезпечувати сім’ю. Хто має змогу, виїжджає на трансплантацію за кордон, але проблему потрібно вирішувати в Україні. Пересадка нирки — це інша якість життя для таких людей.
— На жаль, кількість хворих, які потребують гемодіалізу, а в кінцевому підсумку трансплантації нирок, зростає, — констатує завідувач відділення гемодіалізу університетської лікарні Андрій Клим. — Якщо ще 10 років тому їх було 60, то тепер 150, а в сусідніх областях ще більше.
Щоб хоч якось вийти з критичної ситуації, учасники круглого столу вирішили відкрити благодійний рахунок для збирання коштів щодо проведення гемодіалізу і закликали усіх небайдужих допомогти хворим. Ось його реквізити: КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня». Код ЄДРПОУ 02001311. Р/р 35421003001456 в Тернопільській області. МФО 838012. Хочеться вірити, що в Україні знайдуться люди, яким небайдужа доля інвалідів.
 
Тернопільська область.
Фото автора.
У відділенні гемодіалізу.