На ІV обласний конкурс проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, що проводиться Івано-Франківською обласною радою, 133 сільські, селищні та міські ради подали 168 проектів.
Для порівняння, на перший конкурс зголосилося 112 самоврядних одиниць, другий — 127, третій — 144. Із збільшенням учасників та відповідно кількості проектів зростають і обсяги фінансування на їх реалізацію. Цьогорічним кошторисом передбачено, що переможці отримають 12,2 млн. грн. з обласного бюджету, 5,1 млн. — з місцевих та 5,9 — від організацій-партнерів.
Найбільше проектів (по 22) надійшло з Тисменицького і Надвірнянського районів, 19 — з Богородчанського. Найактивнішою міською радою є Надвірнянська, звідки подали відразу 17 проектів.
Їхня тематика стосується позитивних змін у тому чи іншому населеному пункті. Найчастіше місцеві громади хочуть виграти співфінансування на ремонтні роботи у дитсадках, школах, закладах культури, сільських амбулаторіях, а також на благоустрій території.
Інші мріють придбати машину швидкої допомоги, реконструювати пам’ятник Т. Г. Шевченку, відновити греблю на річці, створити притулок для бездомних тварин. Зрештою, прагнення мешканців області найрізноманітніші, головне, як наголошують організатори конкурсу, щоб вони вписувалися в стратегію розвитку населених пунктів і щоб учасники конкурсу, зокрема партнери, виконували свої зобов’язання щодо співфінансування.
 
Івано-Франківська область.