Кілька загонів бойовиків вдерлися у село Ігровиця Тернопільського району напередодні католицького Різдва — 24 грудня 1944 року. Ось як про це розповідає голова польського культурно-освітнього товариства Тернополя Петро Фриз: «Як згадувала моя бабця, заходили до будинків, де жили поляки, мабуть, мали точні дані. Село горіло. Напевне, була третя сторона, зацікавлена у тому, щоб налаштувати один проти одного два братні народи». Тієї страшної ночі загинуло 90 жителів Ігровиці польського походження. Їхні імена викарбувані на пам’ятнику, встановленому польською стороною у липні 2008 року. Біля нього й відбулася панахида за невинно загиблими, яку відслужили священики греко-католицької та римо-католицької церков. У поминальних заходах взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра, жителі села.
— Ми не можемо змінити історію, — сказала Беата Бживчи, — але нам треба пам’ятати тих, хто загинув, молитися за їх упокій. Та найбільше, що ми можемо зробити тепер — це будувати мирні сусідські відносини між Україною та Польщею, щоб такі трагічні події ніколи не повторилися. Також сьогодні ми молимося за Україну, за мир, якого тут потрібно найбільше. Нам дуже прикро, що ситуація на сході країни не дає Україні розвиватися і призводить до нових жертв.
Леонід Бицюра переконаний, що Україну і Польщу об’єднує багато що, насамперед, спільна історія, тому є сподівання, що мирні відносини між двома сусідніми народами ніщо не зіпсує.
На знімку: виступає Беата Бживчи.
Фото надане прес-службою облдержадміністрації.