ГОТУЄТЬСЯ ЗАКОНОПРОЕКТ
 
Народний депутат Віктор Балога (позафракційний) пропонує запровадити електронний підрахунок голосів на виборах глави держави. Про це йдеться у нещодавно зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті «Про внесення змін і доповнень до Закону «Про вибори Президента України». Нині документ перебуває на опрацюванні в парламентському Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
Законопроект максимально спрощує процес встановлення результатів голосування та їх достовірністі за допомогою електронних скриньок. Це забезпечить автоматизований прийом, розпізнавання і підрахунок виборчих бюлетенів, формування та друк протоколу про підрахунок голосів на дільниці, збереження на мобільному носії інформації про результати голосування тощо.
Парламентарій розповів, що електронна виборча скринька складатиметься із скануючого пристрою і комплекту периферійного обладнання, яке забезпечує друк протоколів дільничної комісії та передачу даних. Такі скриньки, за його словами, запропоновано не встановлювати в приміщеннях для голосування, у яких до списку внесено менше 20 виборців, а також на спеціальних виборчих дільницях, за винятком стаціонарних лікувальних установ кримінально-виконавчої системи. Адже на кожну з них необхідно встановлювати в середньому дві електронні скриньки, а вартість однієї, за попередніми висновками, може становити близько шести тисяч гривень. Як зазначено в пояснювальній записці, реалізація положень цього законопроекту потребуватиме приблизно 400 мільйонів гривень видатків державного бюджету.
В. Балога переконаний, що застосування автоматизованого підрахунку голосів виборців надасть можливість більш реально виражати волю народу і істотно зменшить кількість зловживань та помилок під час підрахунку голосів. Водночас це забезпечить оперативне оприлюднення достовірних результатів, створить передумови для прозорої і чесної організації та проведення всіх наступних загальнодержавних і місцевих перегонів.
Народний депутат Руслан Князевич (фракція ВО «Батьківщина») також пропонує внести зміни до Закону «Про вибори Президента України», але вони торкаються юридичного вдосконалення виборчого процесу. Відповідний законопроект опрацьовується в профільному комітеті.
Зокрема, пропонується вилучити із чинного закону норму про те, що не може бути висунутий кандидатом на посаду глави держави громадянин, котрий має судимість за скоєння умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку. 
Крім того парламентарій пропонує встановити проведення чергових виборів Президента в останню неділю п’ятого року повноважень глави держави. Чинним законом визначено, що волевиявлення проводиться в останню неділю жовтня.
 
До речі
 
Згідно із законопроектом про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України» щодо юридичного вдосконалення виборчого процесу, Верховна Рада призначатиме чергові президентські перегони не пізніше, ніж за сто днів до волевиявлення. Сам виборчий процес має стартувати за 90 днів до дня голосування, а Центральна виборча комісія повинна оголосити про його початок шляхом прийняття рішення не пізніше, як за 91 день до дня голосування. Повторні президентські перегони проводяться у разі, якщо не було зареєстровано жодного кандидата у встановлені терміни.