Просимо негайного реагування на ситуацію, що склалася у лісовому масиві на вул. Незалежності — Ряснянська у смт Брюховичі Шевченківського району Львова, де розпочалася масова вирубка дерев під будівництво.

Ліси Львівського лісгоспзагу та зелені насадження смт Брюховичі кілька десятків років тому визначені рекреаційно-курортним районом для лікування, тривалого і короткочасного відпочинку.

Нині розпочалося варварське знищення лісів першої групи рекреаційно-курортного призначення 44 кварталу оздоровчо-кліматологічного та селекційно-насіннєвого призначення на території Європейського вододілу. Треба зазначити, що вилучення таких лісів можливе винятково на підставі рішень Кабінету Міністрів України лише для соціальних потреб. А таких Кабінет Міністрів України не надавав.

Грубо порушуючи закон, зацікавлені особи передали цю унікальну за своїми природними властивостями курортну територію до рук приватних осіб для забудови котеджами. Відтак розпочалася суцільна вирубка унікального пралісу буків, дубів, грабів і сосен.

Під загрозою функціонування опинилася Львівська міська кардіологічна лікарня, яка розташована в цій лісопарковій зоні і облаштована необхідним устаткуванням, теренкурами, відпочинковими майданчиками, розміщеними на території цього лісу, тобто, пристосована під повний курс реабілітації кардіологічних хворих.

Таке свавілля розпочалося з 2004 року, коли Брюховицька селищна рада, всупереч усім законам, надала в оренду під будівництво спортивно-оздоровчих комплексів 19,1 га цієї рекреаційної території двом приватним фірмам: «Новобуддизайн» та «Буддизайн».

Попри те, що Верховним і Вищим адміністративним судами скасовано всі незаконні рішення Брюховицької селищної ради та порушено кримінальні справи щодо посадових осіб, утаємничено через закарпатські суди, за позовом невідомих фізичних осіб, провели судові рішення, якими зобов’язано Брюховицьку селищну раду продати ці 19,1 га фірмам «Новобуддизайн» і «Буддизайн».

Потім «Новобуддизайн» і «Буддизайн» упродовж 2008—2009 років перепродали ділянки декільком іншим фірмам. Після цього «Новобуддизайн» і «Буддизайн» зняли з державного реєстру.

Упродовж 2011—2012 років прокуратура заявила позови в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Державного агентства лісових ресурсів України, Львівської міської ради до кожної вищеназваної юридичної та фізичної особи про витребування майна від так званих добросовісних набувачів. Львівськими судами першої інстанції позови прокурора були задоволені.

Однак вищі господарські суди у 2013 році винесли рішення проти громади. Після цих рішень одразу розпочалося суцільне вирубування лісу. Територіальною громадою розпочато протести проти такого вандалізму.

Просимо створити групу з фахівців Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, представників правоохоронних органів для комплексного розслідування цієї справи, а також притягнути до відповідальності всіх осіб, дії яких призвели до нищення унікальної екосистеми.

Мешканці смт Брюховичі: Ю. Лацик, Н. Кухар, С. Кондратьєв, Н. Кириленко (всього близько 100 підписів).

Лісовий масив вже  загородили.

Фото з архіву Віри ЛясковськоЇ, депутата Львівської міськради.