Наша газета вже розповідала, що у чотирьох районах Рівненщини — Здолбунівському, Острозькому, Рівненському і Корецькому австрійські інвестори взялися на промисловому рівні вирощувати олійні гарбузи (з 2010 року вони це роблять у південних та центральних областях України), а також залучили до цього окремих селян. Під цю культуру на Рівненщині відвели більш трьох тисяч гектарів, але найбільше — тисячу — у Корецькому районі. За словами представника австрійських бізнесменів, менеджера ТОВ «Голденкерн» Геннадія Кононенка, Рівненщина вибрана не випадково: тут підходящі ґрунти, погода, а також бізнес-клімат.

Австрійські інвестори в Іванівській сільраді Корецького району зареєстрували ТзОВ «Поліський стандарт» (цьому радіє і сільрада, бо це ж бюджетонаповнююче підприємство), господарюють з жовтня минулого року, використавши для цього базу збанкрутілого фермерського господарства. Як повідомили в управлінні агропромислового розвитку Корецької РДА, іванівські селяни отримали тут 47 робочих місць. До справи долучилося й чимало місцевих одноосібників, тож при ділі таки чимало люду.

Австрійці найкраще гарбузове насіння спрямовують у фармакологію, інше — у кондитерську промисловість і для хлібопечення, основну ж масу переробляють на олію. Вони поставляють у країни ЄС 80 відсотків гарбузової олії, вона дуже дорога: 100 гривень за 250 грамів.

Інвестори забезпечили бажаючих високоякісним посівним матеріалом. Тож селянам залишалося доглянути плантації, щоб на осінь бути з урожаєм. Кожен у тому дуже зацікавлений, бо за тонну насіння платять 500 євро. Селяни можуть здавати гарбузи або лише насіння — у цьому випадку мають ще й корм для живності. А фермери, що вирішать зайнятися вирощенням гарбузів, зібравши насіння, матимуть як бонус ще й безплатну органіку на своїх полях.

— ТзОВ «Поліський стандарт» під олійні гарбузи цього року відвів 668 гектарів, а підприємство «Фаворит-Агро» (колишній Корецький цукрозавод), яке обробляє паї селян із села Гвіздів, — 300 гектарів, — розповідає начальник управління агропромислового розвитку Корецької РДА Ярослав Кубай. — Зараз саме збирають урожай, тож точної цифри урожайності назвати ще не можу. Але виробники кажуть, що уже досягли очікуваних за бізнес-планом 15 центнерів насіння з гектара. Гарбузи екологічно чисті, бо до сходів робиться одне внесення гербіцидів.

— Ще триває збирання гарбузів, а «Поліський стандарт», і «Фаворит-Агро» вже розмірковують над тим, щоб розширювати площі під цією культурою. «Фаворит-Агро», скажімо, веде перемовини із власниками паїв Корецького району і Новоград-Волинського району Житомирської області, щоб мати під гарбузами у наступному році вже не триста, а дві тисячі гектарів, — продовжує Ярослав Кубай. — А ось «Поліський стандарт» проробляє варіанти співпраці з окремими селянами, фермерами, сільгосппідприємствами не лише Корецького, а й сусідніх районів Житомирщини та Хмельниччини. Якщо загалом у районі під гарбузи наберуть три тисячі гектарів, інвестори встановлять тут комплекс по сушінню насіння — це буде економічно доцільно.

Тенденції до збільшення площ під гарбузами радіє і районна влада. Адже у сільськогосподарському районі, яким є Корецький, паї не будуть заростати бур’янами, люди матимуть роботу, а відтак і заробіток.

Рівненська область.

На збиранні гарбузів працює і молодий механізатор Роман Климчук з Іванівки.

Фото Анастасії АДАМЧУК.