з обговорення стану готовності до підписання Угоди про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС, а також першочергових завдань на шляху Європейської інтеграції України
Ми, учасники круглого столу, провели засідання у Верховній Раді України 11 жовтня 2013 року в м. Києві.
***
Беручи до уваги важливість нинішнього етапу підготовки України до підписання Угоди про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС (далі Угода про асоціацію), учасники круглого столу зробили таку спільну заяву:
«Ми звертаємося до керівників всіх гілок влади України, в першу чергу до Президента України В.Ф. Януковича, Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова, Голови Верховної Ради України В.В. Рибака, із закликом вжити всіх необхідних заходів щодо виконання Україною взятих на себе зобов’язань, вимог, рекомендацій Ради ЄС та моніторингової місії Європарламенту на чолі з П. Коксом і А. Квасневським, прийняття та впровадження відповідних законопроектів з метою забезпечення підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28—29 листопада 2013 року.
Ми вважаємо, що 2013 рік є вирішальним для майбутнього України і європейський вибір стане одним із найбільш важливих кроків на шляху її історичного розвитку, який дозволить консолідувати різні політичні сили та все українське суспільство задля прискорення внутрішніх реформ і досягнення всебічного прогресу та процвітання. Через Угоду про асоціацію відносини між Європейським Союзом та Україною поступово поглибляться до рівня політичної асоціації та економічної інтеграції. Ми розглядаємо цю Угоду як ключовий інструмент модернізації України відповідно до європейської моделі, посилення спільних цінностей демократії та верховенства права, досягнення найвищих європейський стандартів життя українських громадян.
Ми підтримуємо ініціативи Міжфракційного депутатського об’єднання у Верховній Раді України «Європейський вибір», профільного парламентського Комітету з питань європейської інтеграції та більшості Верховної Ради України щодо прискорення процесу євроінтеграції України та створення з цією метою робочих груп:
* з розробки «Національної стратегії європейської інтеграції України» (за участю представників української влади, опозиції, громадянського суспільства та ЄС);
* з розробки та впровадження у Верховній Раді України механізму спеціальної процедури прийняття європейського законодавства — «коротка стежка» (за участю експертів ЄС);
* з вивчення та попередження можливих небажаних наслідків, що виникають у зв’язку з підготовкою запровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС для торговельно-економічних відносин з іншими партнерами;
* з розробки пропозицій щодо бюджетної підтримки євроінтеграційної стратегії України та фінансової допомоги з боку ЄС.
Ми також вважаємо, що безвізовий режим з ЄС становить негайну перевагу європейської інтеграції. Необхідно завершити виконання завдань, передбачених першою фазою Плану дій з лібералізації візового режиму та перейти до другої імплементаційної фази, яка забезпечить запровадження безвізового режиму для українських громадян у 2014 році.
Ми виступаємо з ініціативою щодо запровадження даного круглого столу на постійно діючій основі, а також організації та проведення секторальних круглих столів з метою обговорення планів євроінтеграції у всіх сферах економічного та соціального життя в Україні, а також налагодження системної роботи в цих напрямах.
Ми переконані, що європейська інтеграція України набула незворотного руху, тому, з метою обговорення подальших кроків, пропонуємо провести наступне засідання круглого столу після підписання Угоди про асоціацію у грудні 2013 року в м. Києві».
м. Київ,
11 жовтня 2013 року.