У Верховній Раді триває підготовка до другого читання проекту закону «Про систему професійних кваліфікацій». Співавтори документа — Ярослав Сухий (Партія регіонів) та два депутати шостого скликання Олег Шевчук і Віталій Курило. 

До підготовки цієї законодавчої ініціативи депутатів спонукало, зокрема, те, що система підготовки робітничих кадрів та фахівців, здатних працювати на сучасному обладнанні, вільно володіти професійною іноземною мовою, вже давно застаріла. Крім того, обранці звертають увагу на важливість забезпечення конкурентоспроможності наших трудових ресурсів і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках праці.

«Своєчасне та ефективне запровадження системи професійних кваліфікацій дасть змогу особам, працівникам виваженіше  робити вибір майбутньої спеціальності, бути готовими до змін на внутрішньому та міжнародному ринках праці, мати можливість постійно вдосконалюватися та підтверджувати свою кваліфікацію незалежно від місця її здобуття», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроектом, зокрема, запроваджуються та даються визначення таких термінів, як Галузева (міжгалузева) рада з розроблення професійних стандартів і стратегії розвитку професійних кваліфікацій, Галузева рамка кваліфікацій, Професійний стандарт, Регульована професія та інші.

Визначено також принципи побудови та призначення системи професійних кваліфікацій, серед яких: стимулювання розвитку особистості, професійних навиків та компетентності протягом життя людини, економічна обґрунтованість, рівність, паритетність та гнучкість навчання.

Щоправда, Головне юридичне управління, розглянувши проект закону, висловило до нього низку зауважень. Зокрема, на думку юристів, положення документа не кореспондуються з положеннями Національної рамки кваліфікацій (затверджена постановою Кабінету Міністрів від 23 листопада 2011 року), яка є майже повним відтворенням Європейської рамки кваліфікацій, визначеної Рекомендаціями Європейського парламенту та Ради Європи від 23 квітня 2008 року. «Для реалізації положень цього законопроекту після його прийняття необхідні численні зміни до інших законів. Вважаємо, що розгляд по суті проекту можливий за умови виконання припису частини восьмої статті 90 Регламенту Верховної Ради України та подання відповідного законопроекту. Підготовка і одночасний розгляд таких законопроектів надасть можливість чітко уявляти межі змін у системі освіти у зв’язку з прийняттям нового закону та уникнути суперечностей між положеннями чинних законів та законопроекту», — зазначається у висновку Головного юридичного управління.

Довідково

Мета законопроекту — створення системи професійних кваліфікацій, орієнтованої на формування єдиної, цілісної, відкритої та гнучкої системи кваліфікацій, що охоплюватиме рівні професійної кваліфікації і види начальної, середньої, професійно-технічної, вищої, післядипломної, неформальної та інформальної освіти, навчання впродовж життя особи.

 

Вл. інф.