Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці у столичному спорткомплексі «Авангард» відбувся Чемпіонат України з козацького двобою серед дорослих та молоді. Організатори заходу — Всеукраїнська федерація козацького двобою, Міністерство молоді та спорту України і численні козацькі організації.

У традиційному спортивно-мистецькому дійстві взяли участь понад 170 спортсменів із 14 регіонів країни. Відкриваючи свято спорту, Верховний отаман МО «Козацтво України», президент Всеукраїнської федерації козацького двобою генерал армії козацтва Валентин Соколовський сказав: «Проведення змагань сприятиме не лише фізичному загартуванню і духовному вдосконаленню молодих людей нашої країни, а й перетворенню цього давнього бойового мистецтва на національний вид спорту з виходом його на міжнародну арену. Завдяки подвижникам федерації, відроджуються школи національних видів бойових мистецтв. Нині їх близько десятка. Загальновідомий «Бойовий гопак» — з центром у Львові, «Спас» (Запоріжжя), «Хрест» (Тернопіль), «Сварга» (Івано-Франківськ), «Триглав», «Козацька вежа», «Собор» у Києві. Вони ґрунтуються на національних традиціях, історичній спадщині, філософії та моралі козаків. Тож бийтеся во славу України!».

Два дні боротьби визначали кращих із кращих. Відбулися захопливі поєдинки між учасниками віком від 6 до 19 років. У перервах між боями для спортсменів та глядачів звучали патріотичні мелодії у виконанні Національного академічного оркестру народних інструментів України й танцювальні номери Державної дитячої хореографічної студії українського танцю «Барвіночок». І нарешті — довгоочікуване нагородження переможців. У командному заліку 1-ше місце — у Севастополя, 2-ге — в об’єднаної команди АР Крим, а 3-тє вибороли спортсмени з Житомира. А чемпіоном став, уже вчетверте, дев’ятнадцятирічний киянин Максим Ісаєв.

Універсальний козацький двобій поєднує в собі бойовий гопак, боротьбу навхрест, рукопаш, інші елементи вітчизняних єдиноборств. Отже, створюється єдиний вид спорту, який останніми роками здобуває дедалі більше прихильників — від шестирічних юних козаків до дорослих спортсменів, які в недалекому майбутньому представлять видовищні поєдинки.

Фото автора.

Верховний отаман МО «Козацтво України», президент Всеукраїнської федерації козацького двобою генерал армії козацтва Валентин Соколовський із переможцями Максимом Ісаєвим (ліворуч) та Артемом Резніком.