Україні потрібна була перемога над поляками, і вона здобула її. Але заради справедливості слід зазначити, що далася вона нелегко. Лише один гол. Було багато боротьби, команди діяли обережно, однак гра набула іншого відтінку після забитого м’яча. Відмінно зіграв Андрій Ярмоленко, скориставшись чудовою передачею Євгена Коноплянки і помилкою Гжегожа Войтковяка.

Підопічних Фоменка можна назвати героями. Адже збірну заздалегідь поховали ще на старті відбірної кампанії. Тоді результати були, м’яко кажучи, такими, що не особливо вражали. Мало хто вірив, що наша збірна втрутиться в боротьбу за путівку до Бразилії. А вона не лише втрутилася, а ще й вибила собі, як сказано вище, мінімум друге місце. Хто знає, можливо, далі — більше? Сьогодні все вирішиться в Лондоні, де англійці зіграють з поляками.
***
— Ми знали, що матч не буде легким, — сказав на післяматчевій прес-конференції Вальдемар Форналік. — Дуже готувалися до цього двобою, але віра в перемогу не була підтверджена нашими діями на полі. Хоча гравці показали все, на що були спроможні. Та, на жаль, лише одного разу ми помилилися, і не зіграли внічию, на що заслуговували.
— Чи можете гарантувати, що в матчі з Англією поляки викладатимуться так, як сьогодні?
— Ми виставимо найсильніший склад.
— Ви залучили багато гравців із зарубіжних команд, які становлять кістяк збірної. А от чи має чемпіонат Польщі достатньо виконавців для національної команди?
— Нині в Україні збірна складається із зірок своїх провідних клубів, а в нас футболісти не дотягують до такого рівня, тому доводиться опиратися на легіонерів.
*** 
Михайла Фоменка журналісти зустріли оплесками.
— Напередодні матчу ми чимало уваги приділили психології, і ви бачили, як у першому таймі обстановка діяла на хлопців — вони були затиснуті. Вже на восьмій хвилині ми мали дві жовті картки, і така скутість заважала реалізувати свої моменти.
— Що відповісте тренерові чорногорців Бранко Брновичу, який недавно запевняв, що Україна не обіграє Польщу...
— Ми вже відповіли результатом, і добре, що все добре закінчується.
— Скажіть про вихід Марко Девича: з одного боку, він добре зіграв у нападі, але з другого, як здалося, часто втрачав м’яч, після чого поляки кидались атакувати наші ворота...
— Тут є своя специфіка. Не всі, з’являючись на полі посеред матчу, відразу можуть влитися в процес. Ми багато говорили з хлопцями, які були на лаві запасних, щоб вони не ображалися, а будь-якої миті були готові включитися в гру. Але розмови — то одне, а реальність — зовсім інше.
— В один момент у другому таймі Едмар помінявся з Русланом Ротанем позиціями і почав виконувати обов’язки атакувального півоборонця. Це планувалося заздалегідь?
— Коли ми з Едмаром працювали у «Таврії», то була його рідна позиція. Але після переходу до Харкова він став опорним півоборонцем. Щодо сьогоднішнього поєдинку, то Ротаню після травми було непросто, він почувався ніби не в своїй тарілці. Тим паче після двох жовтих карток нашим на восьмій хвилині не варто було поспішати із замінами...
— Як думаєте, Польща зможе відібрати очки в Англії?
— Ми з вами все-таки реалісти, і я думаю, що Польща не гратиме на повну силу. Тим більше, треба бути суперколективом, щоб відібрати очки в англійців на їхньому полі. Отже, думаю, що нам доведеться грати плей-оф.
— Шкодуєте, що в минулому турі зіграли з Англією внічию?
— Якби суперник був слабший за нас, тоді — так. Однак ми не сильніші за Англію, тож навіщо ці розмови?..
Фото Павла КУБАНОВА.
У Харкові атакують господарі.