Якби найближчої неділі відбувся референдум щодо геополітичного вибору країни, то за асоціацію з Європейським Союзом проголосувало б 43,1 відсотка громадян, за Митний союз — 35,8 відсотка. Не взяли б участі у референдумі — 5,5 відсотка. Не змогли відповісти на поставлене запитання — 15,6 відсотка. Такі результати опитування, проведеного «Українським демократичним колом» під час прес-конференції в Національній спілці журналістів озвучив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. За його словами, це найвищий за останній період показник європейського вибору українців. Водночас політик зауважив: якби європейську риторику ми конвертували в європейську практику, то результат був би ще вищий — понад 50 відсотків. Адже під європейським вибором слід розуміти європейську якість життя, освіту, охорону здоров’я, систему місцевого самоврядування тощо.

У цьому контексті М. Томенко зауважив, що показовою є ситуація в столиці. Тут відповідальність лежить і на владі, і на опозиції. Тактична помилка, на думку народного депутата, полягає у тому, що опозиція за ключ узяла вибори міського голови, тоді як треба було взяти пояснення, що таке цивілізоване місцеве самоврядування і як місто повинно управлятися. А ефективне самоврядування, переконаний він, неможливе без поновлення районних рад у Києві. «Можна скоротити кількість депутатів Київради, адже депутати райрад будуть корисніші. Нині кияни навіть не знають, хто представляє їхній район у місцевій раді, відсутній зв’язок між територіальною громадою і представницьким корпусом», — наголосив він.

Політик переконаний: «Інертність киян і непродумана стратегія опозиції призвели до того, що найближчим часом вибори в столиці навряд чи відбудуться». І така ситуація, припустив він, може зберегтися аж до президентської кампанії 2015 року.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.