Однією з пріоритетних сфер у соціальному й духовно-культурному розвитку України є освіта. Ключова роль у ній належить кваліфікованим фахівцям. Саме від їхніх якісних освітніх послуг залежить подальший суспільний розвиток країни. Проте ситуація, яка склалася із державною підтримкою вчителів та інших педагогічних працівників, залишається складною, переконаний народний депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Яворівський. Найбільша проблема, за його словами, — забезпечення освітян житлом. Тож депутат пропонує врегулювати це питання шляхом внесення змін до Житлового кодексу Української РСР.

«Прогалини, що містяться в Житловому кодексі Української РСР та законах «Про освіту», «Про вищу освіту», не дозволяють реалізувати положення відповідних нормативно-правових актів, створюючи при цьому правову нерівність працівників вузів у реалізації конституційного права на житло та соціальний захист», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту «Про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР» (щодо забезпечення педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів житлом в першочерговому порядку).

Профільний Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики позитивно оцінив проект закону і рекомендує ухвалити його в першому читанні. Водночас Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради у своєму висновку звернув увагу, що реалізація документа потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету, на внесення яких потрібен час. Тому норма, що закон набирає чинності з дня його опублікування, як це пропонується у «Прикінцевих положеннях», не зовсім виправдана.

Головне науково-експертне управління також рекомендувало підтримати документ за результатами розгляду в першому читанні. Водночас експерти зауважили, що практична реалізація законопроекту потребуватиме впровадження дієвих заходів організаційного, економічного та фінансового характеру.

Вл. інф.

Дослівно

Народний депутат Володимир Яворівський: «Ухвалення цього законопроекту усуне наявні в Житловому кодексі Української РСР прогалини щодо забезпечення реалізації конституційних гарантій педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів на житло в першочерговому порядку».