Презентація унікальної книги — вишитого «Кобзаря» Тараса Шевченка — відбулася в Національному університеті «Острозька академія».

Рівненські майстрині Олена Мєдвєдєва і Анна Тимошок повністю відтворили всі вісім творів, що увійшли до цього видання 1840 року (і зберегли всі авторські знаки), а також шість малюнків Тараса Шевченка, які належать до періоду його ранньої творчості. Майстрині зізнаються, що найважче було працювати саме над ілюстраціями: потрібно було перевести картини в схеми, підібрати кольори, які б сповна відтворювали Шевченкову гаму. Цікаво, що книга вишита методом стебнівки на матеріалі, який у народі називають дикий льон, що дало змогу максимально стилізувати «Кобзар» ручної роботи під стародрук.

— Ми намагалися створити креативну книгу до 200-річчя від дня народження великого Кобзаря, — каже Олена Мєдвєдєва. — Над нею працювали рік. Наше видання незабаром побачать відвідувачі Музею книги і друкарства у Києві, Музею Тараса Шевченка, Рівненського краєзнавчого музею.

Острог

Рівненської області.

На знімку: директор Музею книги у Острозі Анатолій Хеленюк показує студентам НУ «Острозька академія» вишитий рівненськими майстринями «Кобзар».

Фото Ганни БОНКИ.