Учора Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле відвідав Україну з офіційним візитом. Він взяв участь у роботі Національного круглого столу за участі Голови Верховної Ради Володимира Рибака та народних депутатів, представників українського уряду, опозиції та громадянського суспільства. У ході конференції обговорювали європейський порядок денний і підготовку до саміту Східного партнерства, який пройде у Вільнюсі наприкінці листопада, а також кроки, які необхідно буде зробити після саміту.

Найбільш показово і згуртовано проєвропейські настрої українського населення виявляються у Верховній Раді України. Адже саме парламентом прийнято 15 законів та інших законодавчих актів, що мають ключове значення для співпраці з Європейським Союзом. На цьому під час учорашнього Національного круглого столу з питань європейської інтеграції наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак (виступ друкується).

Прем’єр-міністр Микола Азаров нагадав слова Президента України Віктора Януковича, з якими він звернувся у вересні цього року до парламенту: «Асоціація з ЄС потрібна не владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні».

М. Азаров заявив, що Україна готова виконати всі «домашні завдання», які виникають у процесі імплементації Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом. Він поінформував, що 27 вересня на розгляд ЄС передано проект програми імплементації Угоди. Після отримання зауважень європейських експертів програма буде винесена на громадське обговорення.

За його словами, в Україні чітко усвідомлюють, що ця Угода, відкриваючи перед Україною широкі перспективи входження до європейського політичного і економічного простору, водночас ставить перед нами непрості завдання з її імплементації та вимагає напруженої і скоординованої роботи не тільки уряду та парламенту, а й бізнес-середовища та громадськості. Адже більшість положень Угоди, особливо щодо функціонування зони вільної торгівлі, є так званим «домашнім завданням» для нашої держави.

Безумовно, підкреслив М. Азаров, глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі створить унікальні можливості для прискореної модернізації української економіки, покращення інвестиційної привабливості нашої країни, поліпшення конкурентоспроможності вітчизняних виробників не тільки на ринку ЄС, а й на ринках третіх країн. «Імплементація технічних норм та стандартів потребує великих обсягів роботи та значних інвестицій, і це має бути нашим головним завданням у 2014 році», — сказав він та висловив сподівання, що Єврокомісія прийме рішення щодо надання Україні адекватної фінансової та технічної допомоги для підтримки конкурентоспроможності вітчизняної продукції до вимог європейського ринку, а також сприятиме у залученню інвестицій та розвитку присутності України на нових ринках.

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле відзначив прогрес українського парламенту в прийнятті євроінтеграційних законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та закликав українську владу виконати ключові критерії, які залишилися: реформування виборчого законодавства, реформа прокуратури та вирішення питання політично мотивованих вироків, насамперед справи лідера опозиції Юлії Тимошенко.

Також він заявив, що Європейський союз надасть Україні фінансову допомогу і підтримає її зусилля із впровадження зобов’язань, пов’язаних з Угодою про асоціацію. «План дій після Вільнюса вимагає ресурсів, і ЄС готовий продовжувати підтримувати Україну фінансово... на суму приблизно 186 мільйонів євро», — сказав він.

Крім того, Україні, за його словами, буде надано макрофінансову допомогу в розмірі 610 мільйонів євро після виконання усіх умов, та пообіцяв допомогти в переговорах із Міжнародним валютним фондом.

Єврокомісар повідомив, що після підписання Угоди про асоціацію більшість митних платежів за українські товари буде скасовано, за винятком виробів автомобільної промисловості.

Угодою передбачено, що сільськогосподарському сектору в Україні буде наданий перехідний період, щоби він міг адаптуватися для конкурентного середовища.

Єврокомісар нагадав, що було проведено оцінююче дослідження, за результатами якого щорічне зростання ВВП прогнозується на рівні понад 6%, якщо зона вільної торгівлі з ЄС буде повністю впроваджена.

Фюле вкотре наголосив, що Угода про асоціацію не перешкоджатиме відносинам України з Росією. «Навпаки, РФ отримає переваги від інтеграції країн «Східного партнерства» у більш широку європейську економіку, а в перспективі — і від створення спільного економічного простору від Лісабона до Владивостока на основі правил СОТ», — зазначив він.

«Я чув багато міфів щодо Угоди про асоціацію, зокрема про економічну інтеграцію, про певну передачу суверенітету. Це абсолютний нонсенс... Я хочу зазначити, що вже невдовзі ми побачимо переваги для українських експортерів, бізнесменів, для всіх людей, вже з перших днів імплементації угоди і тимчасового її застосування», — додав Фюле.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов розповів, що ПР готова разом із опозицією працювати над законом щодо звільнення Юлії Тимошенко. «Ми хотіли б знайти таке рішення, яке стосувалося б не лише однієї людини, а і групи людей, які засуджені, але потребують лікування, котре вони не можуть отримати в Україні», — сказав він.

Народний обранець сподівається, що подібний закон не стане для групи осіб ухиленням від кримінальної відповідальності. Адже якщо допустити в ньому діри, то багато потім злочинних авторитетів лікуватимуться за кордоном. За його словами, майбутній закон має передбачати необхідні гарантії, засуджений повинен отримувати відповідне лікування. Крім того, треба передбачити притягнення до відповідальності за порушення цього закону. Він повинен включати повернення засуджених після завершення лікування і компенсацію збитку, завданого злочинами. Необхідно також обдумати, які гарантії повинна дати держава, що приймає засудженого на лікування.

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголосив, що звільнення Юлії Тимошенко є питанням політичного і юридичного компромісу. «Ми очікуємо на відповідальне політичне рішення Президента України Віктора Януковича. Те, що вони почали перемовини, — це дуже добрий сигнал», — підкреслив він.

Арсеній Яценюк також назвав передчасним внесення до парламенту законопроекту про вибори народних депутатів без проведення круглого столу, попередніх консультацій і внесення спільного єдиного узгодженого документа.

Він наголосив, що законопроекти, які вносяться на виконання нашої майбутньої Угоди з ЄС, були за підписом чотирьох фракцій, і тоді це гарантує проходження законопроекту так, як вони вже проходили протягом останніх двох місяців.

Голова фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що Угоду має бути не просто підписано, а імплементовано. «Наші депутати активно працюють над виробленням спільної редакції європейських законопроектів. Наприклад, над антикорупційними проектами та законопроектом про виконання судових рішень. Для нас ці документи — це план дій та заходів для того, щоб в Україні були запроваджені європейські стандарти життя, освіти, робочі місця та соціальні гарантії. Ми проти імітації діяльності та лозунгів. Ми за щоденну конкретну роботу та персональну відповідальність усіх керівників органів виконавчої та законодавчої влади», — зазначив він.

Парламентарій підкреслив, що «УДАР» від самого початку ініціював проведення круглого столу як засобу із прискорення підготовки до підписання Угоди про асоціацію. І відзначив, що принципові вимоги ЄС залишаються невиконаними.

«У питанні звільнення Юлії Тимошенко час ставити крапку. Президент Янукович має підписати указ про помилування Тимошенко. А в питанні незалежності суддів влада займається підміною понять», — сказав В. Кличко. Народний депутат наголосив на необхідності серйозно переглянути законодавство про судоустрій. Також, за його словами, є ще два критично важливі законопроекти для підписання Угоди — про прокуратуру і про вибори.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок поінформував присутніх щодо позиції об’єднання стосовно євроінтеграційних процесів.

«Свобода» цілковито підтримує приєднання української держави до європейської спільноти. Наша позиція базується на утвердженні української нації як складової частини європейської цивілізації. Для нас важливо, щоб традиційні європейські цінності запанували в Україні, бо для українців вони є ментально сприятливі для життя», — зазначив Олег Тягнибок.

Лідер свободівців окреслив надважливі моменти, які сприятимуть Україні після позитивних рішень у Вільнюсі цього року.

«Соціологічні опитування, проведені протягом останніх п’яти років, свідчать, що Україна дедалі більше прагне до Європи. Українці — це європейська нація, і наше майбутнє — виключно в Європі. Що правильнішими та активнішими будуть кроки української сторони, то позитивніші сигнали щодо наших дій ми отримуватимемо з Європи. Динаміка ж сприйняття цивілізаційного європейського розвитку для України буде позитивною. Сподіваюся на розв’язання надважливих для українців і європейців питань. Також маю надію, що всі країни, від яких залежить питання асоціації у Вільнюсі, підійдуть до ухвалення рішення не за мотивами того, що робить теперішній режим в Україні, а керуватимуться тим, яке майбутнє ми бачимо і для України, і для Європи», — додав Олег Тягнибок.

Голова фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що зовнішньоекономічний вектор України визначається не народом, а представниками влади й політичними партіями, що підтримують євроінтеграцію.

Він зазначив, що розкол України відбувається на тлі найглибшої кризи, яка спричинить колосальну соціальну напругу. Парламентарій нагадав, що, згідно із соціологічними даними опитувань, проведених у вересні нинішнього року, значна частина українців виступає за проведення всеукраїнського референдуму для визначення подальшого зовнішньоекономічного вектора України.

На знімку (зліва направо): Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики Штефан Фюле, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

На знімку: (зліва направо) лідери парламентських фракцій Олександр Єфремов (ПР), Арсеній Яценюк (ВО «Батьківщина»), Віталій Кличко (Політична партія «Удар»), Петро Симоненко (КПУ), Олег Тягнибок (ВО «Свобода»).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.