Учора вперше в кулуарах Верховної Ради відбулася інформаційно-просвітницька акція «Рожевий жовтень — міжнародний місяць боротьби з раком молочної залози», міжнародним символом якої є рожева стрічка. Мета акція — привернути увагу суспільства до проблеми раку молочної залози, який займає перше місце в статистиці онкозахворювань. Ініціатори акції — міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» та благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва/SDC.

«Ми вимагатимемо від уряду збільшення фінансування програм профілактики і діагностики раку молочної залози, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат Ірина Геращенко. — Ми перерахуємо одноденну зарплату на закупівлю пересувного мамографа для українських жінок». Вона додала, що акцію з боротьби з раком молочної залози підтримали чоловіки-депутати.

«Хочемо привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Закликаємо українських жінок дбати про своє здоров’я і вчасно проходити діагностику», — наголосила парламентарій.

Проте, як свідчить Європейський досвід боротьби з цим захворюванням, виявлений на ранніх стадіях РМЗ у 94% є виліковним. Отже, широка інформованість населення та якісна сучасна діагностика є головною зброєю у боротьбі з цією хворобою. В країнах Європейського Союзу з 2001 р. впроваджуються програми ранньої діагностики, що базуються на регулярному обстеженні жінок віком 50—65 років за допомогою мамографії (рентгену молочних залоз).

ДОВІДКОВО

Рак молочної залози (РМЗ) — найпоширеніше онкологічне захворювання у жінок у всьому світі. Сьогодні в Україні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань та смертності від раку в жінок.

Голова правління благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» Галина Майструк, менеджер проектів Тетяна Слободян, народний депутат Ольга Левченко (зліва направо).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.