Міжнаціональну толерантність обговорювали під час круглого столу народні депутати, представники державних установ, громадських організацій, релігійних конфесій та науковці. Захід організували міжфракційне депутатське об’єднання «За міжнаціональну згоду та громадянський мир» і Національна комісія з питань захисту суспільної моралі.

Зокрема, голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан (фракція «УДАР») звернув увагу на відсутність статистики, яка дала б можливість об’єктивно оцінювати загальний рівень ксенофобії.

Багато таких злочинів, за його словами, не фіксують органи внутрішніх справ. Не останню роль в формуванні у суспільства упередженого ставлення до тих чи інших етнічних груп, ксенофобії та негативних стереотипів, вважає він, відіграють значною мірою цілеспрямовані інформаційні кампанії, котрі відбуваються через засоби масової інформації, зокрема, Інтернет. «Удосконалення законодавства у цій сфері є вкрай важливим, але цього недостатньо. Отже, для того щоб говорити про системну роботу щодо запобігання таким явищам у сфері прав людини, треба законодавцям, органам державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій консолідувати зусилля для недопущення в майбутньому випадків дискримінації», — підкреслив парламентарій та додав, що профільний комітет продовжуватиме працювати для забезпечення ефективної етнонаціональної політики та попередження проявів ксенофобії, расової та етнічної дискримінації в суспільстві.

Народний депутат Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів) повідомив, що за даними Інституту соціології НАНУ з 1994-го по 2010 рік рівень толерантності щодо росіян в нашій країні знизився з 80 до 45%, до євреїв з 33 до 11%, кримських татар з 9 до 4%. При цьому за інформацією громадських організацій кількість зафіксованих злочинів на ґрунті антисемітизму, ксенофобії зростає. У 2009 таких злочинів було 35—40. У 2010 — більше 70 випадків фізичного насильства над людьми, в 2011 — 84, у 2012—129. При цьому органи правопорядку деякі злочини реєструють, як дрібне хуліганство.