У четвер в Запоріжжі одночасно зійшлися дві ініціативи. Група депутатів міськради презентувала новацію, як оголошено — першу в Україні, що передбачає 5-відсоткову знижку по комунальних платежах. Мова йде про послуги із забезпечення теплом, гарячою та холодною водою, вивезення сміття й утримання прибудинкової території. «Городяни, які не мають прострочених заборгованостей за надані їм послуги, при здійснені ними поточних платежів не пізніше останнього дня місяця, наступного за звітним, отримають знижку в розмірі 5% на всю суму оплати», — заявила депутат Запорізької міськради Олена Бондаренко.

Цікаво, що того самого дня з’явилося повідомлення про відкритий лист анонімних городян до Президента України, присвячений «катастрофічному стану справ у житлово-комунальному господарстві Запоріжжя». За словами його авторів, ситуація спричинена не об’єктивними умовами, а має «рукотворний характер». Адже після «рішення міськради № 5 від 27.04.2012 р., яким ліквідовані міські структури, котрі обслуговували багатоквартирні будинки та гуртожитки, та після створення системи фірм-одноденок представники кримінального бізнесу, користуючись підтримкою міської влади, почали методично привласнювати кошти населення. Вони звільнили майже всіх кінцевих виконавців, практично не виконують робіт, пов’язаних з ремонтом та обслуговуванням житла, і виставляють необґрунтовані рахунки за ненадані послуги». На завершення автори листа заявили, що лише лічені місяці відділяють Запоріжжя від катастрофи. Адже «взимку проблеми фактично зруйнованого комунального господарства не обійдуть нікого».

Ми попросили прокоментувати ситуацію депутата Запорізької міськради Михайла Левченка: «У згаданому листі багато чого перебільшено, хоча проблеми (і не з реформуванням галузі ЖКГ, а із затягуванням цього процесу) є. Колишні виробничі ремонтно-експлуатаційні житлові об’єднання або набули статусу просто цехів, або лише перебувають у процесі реорганізації, але в обох випадках їхні керівники втратили мотивацію. Через це і двірники, і сантехніки помітно погіршили свою роботу. До того ж невиправданим виявилося переведення всіх аварійних служб міста на єдиний номер 15-80 — люди елементарно не можуть додзвонитися, щоб повідомити про свої проблеми. Все це викликає невдоволення і дає широкі можливості «доброзичливцям» міської влади трактувати ситуацію так, як це описано у відкритому листі».

Від себе додамо, що міським господарством сучасного мегаполіса, виявляється, необхідно займатися і вдень, і вночі! І не лише в сфері піар-кампаній, а й за допомогою належної організації праці, виділення необхідних коштів і жорсткого контролю за їх використанням. Коли ж цього всього немає — і без листів нагору привид Алчевська постійно нависатиме над містом.

Запоріжжя.