Від хвороб, впливу Чорнобиля, безробіття і безнадії українську націю врятують... ягоди. Так вважає садівник із Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині В’ячеслав Францішко. Він і сам отримав друге життя — завдяки шовковиці, ожині та обліписі.

— З армії я повернувся інвалідом. Серце в стані спокою робило 250 ударів на хвилину. А тепер подивіться на мене: я здорова людина, щодня працюю зранку до вечора на землі  й утоми не відчуваю.

Чого лиш немає в його саду: 30 сортів ожини, 25 — фундука, 50 — шовковиці, майже стільки ж аґрусу, понад 10 — глоду, виноград, смородина й суниці, полуниці та рідкісна княженика, мушмула й зізіфус, а йому все мало. Тільки-но з’являється якась новинка — В’ячеслав роздобуває її для себе. Синій горох із Перу, що не поступається за кількістю антиоксидантів смородині, цератонія, багаторічні китайські огірки, барбарис синій та фіолетовий...

— Я часто звертаюся до наших заробітчан і через них отримую бажане — з Англії, Німеччини, Канади, Китаю. Щоправда інколи виникають проблеми з доставкою в Україну: дорогою корінці саджанців підсихають, до того ж митні правила часто забороняють щось перевозити. Крім того, якщо країна не придбала роялті на той чи інший сорт, його поширювати на цій території не можна.

Яблука-полуниці

— Кілька років тому в Інтернеті прочитав про яблука з полуничним смаком, які вивів швейцарський селекціонер Маркус Коберт природнім способом, без генної модифікації. Коберту знадобилося 20 років, щоб отримати таке диво. Новий фрукт із червоною м’якоттю та смаком полуниць називається редлов — червона любов. У 2010-му подільський садівник придбав перші саджанці редлову сортів Ера, Сирена, згодом дістав Цирцею та Каліпсо. Саджанці віз із Британії, у нас їх не продають.

Полуничні яблуні прижилися в саду В’ячеслава добре. Перенесли 30-градусні морози позаминулої зими. Садівник уже й скуштував перший урожай Сирени. Цей сорт, а також Каліпсо найшвидше дозрівають. Цирцея — осінній, а Еру можна зривати з кінця вересня до початку морозів. Усі яблука солодкі, з легкою ягідною кислинкою. Вага плоду в середньому 150 грамів. На розрізі довго не коричневіє, бо має підвищений уміст антиоксидантів.

Її величність ожина

Йдемо поміж рядами ягідників, що досить близько посаджені одне від одного, смакуємо розкішні плоди. Понад чверть століття тому Францішки придбали в селі під містом всього шість соток біля річки Мукші. На кам’янистому березі почали закладати сад. Посадили полуниці, мали сто сортів жоржин, та коли повінь залила ділянку, вирішили спинитися на тих рослинах, які не вимокають. 

Із Мерефи на Харківщині подільський садівник привіз 30 саджанців шовковиці: «Забрав усю тамтешню колекцію». Він любить рослини з цікавими «біографіями». Розповідає про княженику: хто для князя назбирував ягід на рік, того звільняли від сплати податків, а ще — вичинену шкірку дорогого соболя міняли на вагу цієї ягоди. Тепер навіть у російській глибинці княженики майже немає, саджанці знайшов у Західній Європі. Королевою ягідника Францішко вважає ожину, яка дуже невибаглива, сягає корінням на глибину п’яти метрів, отож, поживу добуває собі практично сама. Дуже важливо посадити сортовий саджанець, а не будь-що, тоді він неодмінно себе покаже. 

«Хай росте хоч у вас!»

— В Україні практично нема де купити хорошу обліпиху, — каже пан В’ячеслав. — Я знайшов її у Росії, у челябінця Сергія Ільїна. Він вивів кілька сортів — Лисичка, Костер, Дамський, Сонечко. Продавав усе — смородину, аґрус своєї селекції, а обліпиху не хотів. Я не раз умовляв його по телефону по півгодини, а плата за одну хвилину — 15 гривень. Але якось дізнався, що рейдери захопили ділянку з його розсадником у селищі Шершні й усе зрівняли із землею. Ільїн потрапив до лікарні з інфарктом. Ми щиро вболівали за нього, телефонували. Мабуть, цим і розтопили лід на серці старого селекціонера. «Якщо тут моя обліпиха нікому не треба, — сказав якось Ільїн, — хай росте хоч в Україні».

— Українцям, як нікому, треба харчуватися ягодами, це позбавляє від тяжких наслідків Чорнобиля, оздоровлює і омолоджує, — каже садівник. — В ягодах шість десятків корисних мікроелементів. А вино з ягід ще корисніше — має до 800 корисних сполук. Ось у цій діжці грає вино з ожини. Ожинове вино з сорту Бронко Делікатто, який я маю, у п’ятірці найкращих вин Німеччини. Нам, українцям, треба вчитися і вчитися. Дивіться, в Канаді 30 відсотків валового продукту займає кленовий сироп. А в нас росте все, що не посади, а продукції нашої майже ніде не видно.

Однак садівник вірить, що співвітчизники таки перестануть чекати манної з неба, а закачають рукави біля своєї землі. Тоді й не хворітимуть, і не бідуватимуть.

Хмельницька область.

В’ячеслав Францішко на своїх смачних сотках.

Фото автора.

В Україні на ягідні культури припадає близько двох відсотків площі всіх плодово-ягідних насаджень.

На першому місці серед них полуниці,  на другому — чорна смородина, на третьому — малина.

Менше поширені  агрус і порічки.

 

Інфографіка Олексія КУСТОВСЬКОГО