— Сьогодні війна закінчилася для червоноармійця Петра Бузона — він повернувся додому, — ці слова прозвучали на траурному мітингу (на знімку) з нагоди перепоховання останків солдата, який відбувся в селі Стара Чортория Любарського району. Захід організували члени загону пошуковців «Гвардієць» з міста Єльня Смоленської області, представники Всеукраїнської організації «Закінчимо війну», районна і місцева влади.

— Пам’ять про захисників Вітчизни жива і невмируща, — наголосив у своєму виступі на мітингу голова Любарської райдержадміністрації Віктор Захарчук.

Російський пошуковець Андрій Ляшенко привіз медальйон, завдяки якому вдалося з’ясувати особу загиблого, а також фотокартку, надіслану червоноармійцеві матір’ю. Їх вручили сестрі загиблого — 88-річній Любові Михайлівні. Жінка з нелегкою долею, яка три роки змушена була працювати у фашистській Німеччині, щиро подякувала загону пошуковців.

18-річного Петра Бузона 1940-го призвали до лав Червоної Армії, а 1941 року він зник безвісти. Його ім’я викарбувано на пам’ятнику разом з іменами 122 земляків, які не повернулися додому.

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.