Участь у змаганнях взяли 70 гравців з України, Росії, Болгарії, Словаччини, Чехії, Угорщини, Литви, Нідерландів, Марокко та США.

Отже, в мальовничому ужгородському Боздоському парку протягом трьох днів тривали перегони. Переможцем першого ігрового дня турніру тет-а-тет став Йоганнес Денекамп із Нідерландів. Друге місце виборов українець Сергій Жуковський із Києва, третє — словак Йозеф Халупчик.

Наступного дня в суперечці дуплетів переможцями стали спортсмени з Литви, на другому місці — росіяни, третьою була команда з Угорщини. У турнірі «В» перемогу святкували ужгородці.

Третього дня змагалися команди-триплети. Перше та друге місця посіли росіяни, а третіми стали ужгородці.

«Каштан» — єдиний з усіх турнірів на теренах  СРСР офіційно визнаний Всесвітньою федерацією петанку і внесений до календаря змагань. Його також називають відкритим Кубком Європи. Активно допомагали в його проведенні, зокрема, народний депутат України Іван Бушко та депутат Ужгородської міської ради Богдан Андріїв.

В Україні петанк найкраще розвивається саме на Закарпатті. «Уродженці нашого краю — найсильніші в Україні, і саме з наших спортсменів складається національна збірна, яка бере участь у чемпіонатах Європи та світу. Варто зауважити, що це найсоціальніший вид спорту: грати можуть і діти, і дорослі, і навіть люди з фізичними вадами, — каже Богдан Андріїв. — До того ж петанк нині — один із головних кандидатів на внесення до переліку олімпійських видів спорту, і сподіваюся, що незабаром закарпатські майстри цієї гри прославлятимуть Україну на Олімпіадах».

 

Ужгород.

ДОВІДКОВО

Петанк (з фр. Petanque) — один з різновидів боулзу, метою якого є, стоячи всередині кола (обома ногами торкаючись землі), кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев’яної кулі, що зветься кошонет (cochonnet, pіglet, bouchon, le petіt — поросятко, бушон, корок, малесенький). Як правило, грають на твердому грунті або гравії, але це також можна робити на траві, піску та ін.

Петанк у сучасній формі виник 1907 року в Ла-Сіота (Прованс, південь Франції). Назва гри походить від «la petanca» в провансальському діалекті окситанської мови, що означає «ноги разом» або, точніше, «ноги на якорі».

У Франції в петанк грають близько 17 мільйонів осіб (зазвичай під час літніх канікул). Є близько 375 тисяч гравців, ліцензованих Федерацією французького петанку, і близько 3 тисяч — в Англії. У Квебеку (Канада) — приблизно 20 тисяч. Крім того, петанк-клуби є в США та Південно-Східній Азії (Лаос, Північний Таїланд, В’єтнам, Камбоджа). Існують петанк-клуби і в Україні, зокрема в Ужгороді, Львові, Києві, Харкові...