Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму, утвореної на зборах громадян України 29 вересня 2013 року в Києві. Крім того, ЦВК пропонує притягти до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фальсифікацій документів.
За результатами аналізу поданих документів, як повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, було встановлено, що на зборах при утворенні ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання: «Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації? Так. Ні» не було дотримано порядку, передбаченого статтею 30 Закону України «Про всеукраїнський референдум».
Так, відповідною ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 25 вересня 2013 року Центральній виборчій комісії було заборонено направляти представника на вказані збори громадян України, про що комісія заздалегідь поінформувала листами організаторів зборів П. Симоненка,  О. Адвену та Г. Буйка. Таким чином, організаторам зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою було відомо про неможливість посвідчення представником ЦВК факту проведення вказаних зборів, що є обов’язковою вимогою закону.
По завершенні обговорення заступник голови комісії Жанна Усенко-Чорна, яка і проводила засідання, зазначила, що на сьогодні до ЦВК надійшли документи про 21 випадок ініціації таких зборів громадян: «На жаль, у мене складається враження, що певні особи намагаються створити враження, начебто має місце масована ініціатива громадян щодо проведення подібних зборів. Є всі підстави стверджувати, що комісію закидають спамом, а не документами, які реально підтверджують наміри громадян ініціювати всеукраїнський референдум».
За словами заступника голови комісії, мають місце численні випадки кратного включення одних і тих самих осіб до складу ініціативної групи, померлих осіб, осіб, яким не виповнилося вісімнадцяти років, та осіб, що не є громадянами України. Усі ці ознаки фальсифікації документів дають підстави для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.
— Виходячи з того, що такі дії лежать у кримінальній площині, ЦВК додатково вивчатиме усі надані матеріали і в подальшому прийме рішення стосовно їх направлення до правоохоронних органів для проведення відповідних перевірок, а також надання їм правової оцінки та, в разі потреби, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фальсифікацій, — зауважила Ж. Усенко-Чорна.