Футбол. Завтра у Харкові відбудеться дуже важлива для нашої національної збірної подія — зустріч відбірного турніру ЧС-2014 з командою Польщі. А кілька днів тому в Кончі-Заспі з журналістами спілкувався наставник українського колективу Михайло Фоменко (на знімку). Зрозуміло, мова йшла про харківський матч.
— Раніше ви казали, що протистояння з англійцями — поєдинок вашого життя. А на якому місці зустріч проти Польщі?
— Ви прекрасно розумієте, що кожний матч для нас у цьому відбірному циклі, мов останній. Не змінилася ситуація і тепер: чотири команди, як і раніше, — фаворити й мають шанс потрапити на чемпіонат світу або напряму, або через стикові матчі. Не виняток і поєдинок проти Польщі.
— Наскільки важливо для вашого колективу те, що ФІФА призупинила своє рішення щодо проведення зустрічі Україна — Польща без глядачів?
— Футболісти грають, насамперед, для глядачів. І не даремно вболівальників називають 12-м гравцем команди. Футбол без емоцій неможливий.
— Те, що матч із Польщею відбудеться в Харкові, якось вплине на визначення стартового складу? Мова про футболістів «Металіста» Едмара та Девича.
— Склад ми завжди виставляємо, враховуючи слабкі й сильні сторони суперника.
— Чому вирішили цього разу залучити Гая? Як збираєтесь його використовувати?
— Не раз казав, що кандидатів у нас багато, і від збору до збору ми намагаємося з деякими із них ближче познайомитися. Одна справа дивитися на роботу футболіста в клубі, інша річ — попрацювати з ним напряму.
— Те саме скажете і про Федорчука?
— Так.
— Збірна Польщі показала високий рівень надійності своєї оборони у матчі з Чорногорією. Це був виняток чи звичний нинішній стан поляків?
— Важко сказати. Адже щодня ми почуваємося по-різному. Так само і в футболі. Бувають провальні матчі, навіть у сильних команд. Так само трапляються зльоти і в середняків. Отже, складно визначити такі речі на відстані.
— Ситуація з припиненням матчу «Дніпро» — «Металіст» може якось позначитися на стані збірників?
— Думаю, всім вам, зокрема і мені, сподобався перший тайм цієї зустрічі. Насамперед налаштованістю обох команд. Не знаю, як ви, а я ні до кого з футболістів не мав претензій у плані самовіддачі, створеної напруги. Як би відбувався другий тайм, сказати складно. А те, що сталося, звичайно, не є добре. На стадіоні потрібно мати таку апаратуру, яка у випадку відключення електрики дозволяє підтримувати живлення на арені протягом певного часу.
— А словесна перестрілка, яку затіяли напередодні поєдинку в Дніпропетровську, не позначилася на футболістах?
— Говорити про взаємини двох клубів з мого боку було б некоректно. Нехай вони самі між собою розбираються, хто правий, а хто винуватий. Коли футболісти прибувають до збірної, це зовсім інші взаємини. Про всі свої клубні справи хлопці забувають. Будь-яка команда, тим паче збірна, — це родина. А в ній негоже з’ясовувати відносини.
— Наскільки Кучер влаштовує вас як футболіст, на якого можна повністю покластися в обороні?
— Якби ми не були задоволені рівнем його майстерності, то не викликали б до збірної. А так Олександр завжди з нами, майже в усіх матчах грає. Стабільно він виступає і за клуб. Кращого за нього на цю позицію поки що не маємо.
— Чи можна стверджувати, що психологічний стан вашої команди тепер кращий, ніж перед варшавським матчем?
— Не сказав би, що він набагато кращий. Думаю, всі ви прекрасно розумієте, що поляки дуже на нас образилися за ту поразку (1:3. — Ред.). Тепер мають шанс відігратися, помститися. Певен, що мої підопічні це також усвідомлюють. Отже, дуже непроста буде гра. Втім, на Англію та Чорногорію теж чекають нелегкі поєдинки. Тому в такій ситуації зайве говорити про те, що психологія буде розслабленою або невірною.
— Що можете сказати про сильні й слабкі сторони збірної Польщі?
— Природно, що моя відповідь стане відома в тренерському штабі польської команди, тож немає сенсу вести розмову на цю тему. Мені неодноразово ставилися такі запитання, але я завжди відповідаю на них саме в такий спосіб.
— Яка ситуація з Безусом?
— Як повідомлялося, у Романа виникли проблеми із серцем, він переніс операцію. Ми не планували його викликати, але, поспілкувавшись із лікарями та з ним самим, довідалися, що Роман уже два-три дні тренується з наставником із фізпідготовки і навіть залучається до занять у загальній групі. Тому не бачимо причин відмовлятися від нього. Тим більше, що мова йде про футболіста, який, вийшовши на поле, може змінити хід зустрічі.
— Чи всі викликані гравці прибули до розташування збірної?
— Так, усі.
На розминці (зліва направо): Олексій Гай, В’ячеслав Шевчук та Денис Дедечко.
Фото Євгена КРАВСА і ФФУ.