Комп’ютерні технології дали можливість працівникам Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки надавати послуги навіть тим мешканцям обласного центру, які за станом здоров’я поріг закладу раніше не переступали. Маю на увазі людей з вадами зору. Для них тут уже сім років поспіль працює навчально-інформаційний центр «Інтернет-Окуляр», який забезпечує безбар’єрний доступ до світової мережі Інтернет та навчання комп’ютерних технологій. 

Для цього в бібліотеці є все необхідне обладнання. А нещодавно книгозбірня отримала від Посольства США в Україні в подарунок сучасний тифлоплеєр — багатофункціональний пристрій з функцією он-лайн, що читає голосом текстові файли документів, може відтворювати аудіо- та DAІSY-книги, має бездротовий доступ до Інтернету, надає можливість прослуховувати інтернет-радіостанції і подкасти. Звичайно, перш ніж отримати таку послугу, люди з проблемами зору пройшли курси, де навчилися користуватися спеціальною комп’ютерною технікою.

Зачастили до бібліотеки і люди похилого віку. Багато хто із них зізнається, що не хоче відставати від дітей та онуків, які з комп’ютером на «ти». Тож відвідують комп’ютерні курси, які відкрили для літніх людей у навчально-тренінговому центрі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. За три роки, відколи вони діють, їх закінчили 220 чоловік. Нині ще сорок осіб опановують комп’ютерну техніку, вивчають основні текстові редактори та Інтернет, створюють свої електронні скриньки, за допомогою програми Skype підтримують зв’язок із родичами та друзями. Кажуть, що це змінило їхнє життя на краще — самотність відступила.

— Комп’ютерні курси у літніх людей користуються неабиякою популярністю, вже укомплектовано групи навіть на січень, — розповідає керівник бібліотеки Валентина Ярощук. — Для них цими днями ми презентували ще й сайт, створений пенсіонерами для пенсіонерів. А користувачі початкового рівня зможуть знайти тут для себе корисну інформацію, зокрема, про пенсійну реформу і систему, консультації юристів, поради щодо здоров’я, прочитати свіжі новини про події у світі тощо.

Фото автора.

Комп’ютерну грамотність на курсах при бібліотеці залюбки освоюють Ольга Павелко, Людмила Шуляк та Ніна Доценко  (зліва направо).