Злагоджена, професійна діяльність парламенту як єдиного законодавчого органу країни набуває сьогодні особливої ваги, адже Україна перебуває на історичному рубежі, коли закладається підґрунтя для подальшого розвитку держави, йде підготовка до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті у Вільнюсі.
 На цьому наголосив у середу Голова Верховної Ради України В. Рибак під час зустрічі зі слухачами курсів в Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.
«Парламент має забезпечити оперативне прийняття необхідних законів, удосконалювати правову базу, бо це запорука ефективної діяльності всього державного механізму», — зазначив керівник парламенту, звернувши увагу, що «постійно докладає зусиль, аби «мітинговість» і безлад у сесійній залі залишались у минулому».
В. Рибак висловив переконання, що налагодження прямого та живого зв’язку між парламентом сьомого скликання та органами місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування є особливо важливим зараз, коли ініційовані главою держави економічні та соціальні реформи перейшли у стадію практичної реалізації у масштабах усієї держави. Він наголосив, що нині три гілки влади — Президент, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України — діють узгоджено та готові нести відповідальність перед суспільством за долю реформ.
«Реалізація реформ можлива лише за умови об’єднання зусиль на всіх рівнях — від Верховної Ради до районної і сільської, їх виконання лежить на представницькій і виконавчій владі. Не слід чекати, що в столиці вирішаться всі проблеми», — сказав В. Рибак. До того ж Голова Верховної Ради вкотре звернув увагу на важливість того, аби в центрі всієї державної політики була людина, аби все спрямовувалося на забезпечення достойного рівня життя громадян, на виховання молодого покоління. «Реформи повинні працювати на людей і для людей», — наголосив він.
У цьому контексті В. Рибак зазначив, що будь-який поступ можливий лише за умови розвитку національної економіки. За його словами, головний напрям реформ, які запроваджуються з ініціативи Президента України, — навчити самостійно заробляти кошти на місцях, оскільки тільки той результат вартий уваги, який здобутий саме в регіонах. В. Рибак висловився за необхідність надання місцевим бюджетам більших фінансових можливостей для здійснення покладених на них повноважень і обов’язків. «Фінанси потрібні там, де є проблеми, і вони мають вирішуватись», — сказав він.
В. Рибак звернув увагу на те, що незадіяним залишається ресурс комунального господарювання. Нових підходів вимагає, за словами керівника парламенту, і розв’язання проблеми безробіття в малих містах, селах і селищах. В Україні більше 350 населених пунктів мають статус малих міст, у яких проживає понад 6 мільйонів громадян.
Десятки тисяч мешканців цих міст шукають кращої долі або у великих містах, або за кордоном. Така само ситуація й у переважній більшості сіл та селищ України.
В. Рибак зазначив, що нині в Україні — понад 28 тисяч сільських населених пунктів, а розв’язання проблем розвитку сільських територій — це не лише питання розвитку агропромислового комплексу. «Створення сучасних умов життя на селі в соціальному, культурному і духовному розумінні — найперше завдання для місцевої влади, для кожного із вас — голів районних рад», — сказав він, додавши, що село, насамперед, — це середовище і спосіб життя людей, а вже потім — сфера виробництва.
«Саме тому земельна, медична, освітня реформи, реформа соціального забезпечення мають працювати на підвищення якості життя селян, життя людей у невеликих селищах і містечках», — підкреслив В. Рибак, додавши: «Без вас, представників місцевих рад, без депутатського корпусу, керівництва відповідних адміністрацій, голів місцевих рад різного рівня справу державної ваги не зрушити з мертвого місця. Потрібен сучасний менеджмент місцевого самоврядування».
Керівник парламенту відзначив позитивний приклад Вінниччини, одного з регіонів-лідерів у втіленні та поширенні ідей сучасного місцевого самоврядування.
В. Рибак побажав присутнім на зустрічі головам районних рад із різних куточків держави, професорсько-викладацькому складу кафедри парламентаризму та політичного менеджменту, слухачам Академії успіхів у навчанні, здобуття нових знань з основних питань державотворення, розвитку місцевого самоврядування.
Прес-служба Верховної Ради України. 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак  зустрівся з професорсько-викладацьким складом та майбутніми магістрами за спеціальністю «Парламентська діяльність» єдиної в Україні кафедри парламентаризму Національної академії державного управління при Президентові України.