БРИФІНГИ

Члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів порушення законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров’я, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров’я та фармацевтичної галузі зареєстрували в парламенті проекти постанови щодо продовження роботи ТСК на три місяці і стосовно заслуховування звіту. Про це під час брифінгу повідомив голова комісії Анатолій Дирів (фракція ВО «Батьківщина»).

За його словами, з 13 членів комісії звіт підписали 11, але на останньому засіданні 4 члени відкликали свій підпис. Звіт складається з понад ста сторінок з конкретними пропозиціями і фактами, які були досліджені в сфері охорони здоров’я.

Заступник голови ТСК Олег Гелевей (фракція ВО «Свобода») повідомив, що фактів, зібраних комісією, достатньо, щоб зробити висновок: зловживання в системі закупівлі ліків і медобладнання для Міністерства охорони здоров’я мають системний характер.

«Встановлено, що існує кілька сталих груп, які, використовуючи свої зв’язки, продають для МОЗ ліки та медобладнання. В схему торгівлі ліками включаються фірми, що стають між виробником і продавцем, значно завищуючи ціни на товари і відмиваючи величезні кошти. У підсумку в Україні ліки продаються значно дорожче, ніж аналогічні товари у наших найближчих сусідів, зокрема, в Польщі, Болгарії, Молдавії і навіть Росії. З держави вивозять сотні мільйонів гривень, — підкреслив він. — Цій вакханалії необхідно покласти край. Тоді люди зможуть бодай трохи відчути, що таке безплатна медицина. Цього, звичайно, можна досягти, лише внісши системні зміни в чинне законодавство. Ми запрошуємо всіх колег-депутатів до плідної роботи в системі законодавства задля його реального поліпшення і зміни ситуації в царині торгівлі ліками та медобладнанням».

Член ТСК Павло Петренко (фракція ВО «Батьківщина») розповів, що комісія направила понад 370 запитів до правоохоронних органів за фактами зловживань і порушення законодавства у сфері охорони здоров’я. «Факти, які є у звіті, говорять про безпрецедентні зловживання на рівні МОЗ. Правоохоронні органи порушили близько 180 кримінальних проваджень. Це питання щодо перевищення влади, підробки документів, допущення до обігу фальсифікованих медичних препаратів тощо. Нині ці провадження перебувають на особистому контролі Міністерства внутрішніх справ», — сказав парламентарій. Незважаючи на супротив функціонерів і чиновників МОЗ, він сподівається, що будуть винесені відповідні судові рішення.

 

Також народний обранець зазначив, що МОЗ не брало участі в роботі ТСК.

Павло Петренко, Анатолій Дирів, Олег Гелевей.