Урядове засідання під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова висвітлило найбільш актуальні проблеми, які стоять перед країною на поточний момент. Власне, до того закликав і сам глава уряду.

Відзначивши конструктивність позиції білоруського Президента Олександра Лукашенка, який не бачить проблем в асоціації України з ЄС (нагадаємо, офіційний візит Прем’єр-міністра Миколи Азарова до Республіки Білорусь відбувся на початку тижня), глава українського уряду наголосив на тому, що такого сценарію співробітництва Україна прагне досягти і з Росією, і з Казахстаном.

Запорукою цього можуть бути останні важливі пропозиції, висловлені главою Російської Федерації Володимиром Путіним щодо двостороннього діалогу з метою з’ясувати реальний вплив зони вільної торгівлі з ЄС на товарообіг і кооперацію між Україною та Росією. За словами Миколи Азарова, «ми ставимо завдання: не просто робити інвентаризацію проблем, а знайти рішення — усунути ризики для нашого торговельного обороту і виробничої кооперації. До слова, стан і перспективи співпраці в торговельно-економічній, космічній, авіаційній, науково-технічній, паливно-енергетичній, промисловій, транспортній та інших сферах винесли на порядок денний десятого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Україно-Російської міждержавної комісії. У намірах наших переговірників — скористатися досвідом україно-білоруських відносин і створити дорожню карту україно-російської співпраці, а на рівні Євразійської комісії — дорожню карту співпраці з Митним союзом.

Прем’єр-міністр Микола Азаров згадав про ще дві важливі позитивні події — підписану у Женеві угоду між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН), яка надала нашій країні статус асоційованого члена, і відновлення роботи Вуглегірської ТЕС, оновлений після аварії блок якої було підключено до Об’єднаної енергосистеми напередодні, до початку опалювального сезону.

Ще одна важлива новина — уряд схвалив рішення щодо залучення кредитних ресурсів для продовження робіт зі створення новітнього космічного ракетного комплексу під державні гарантії. Реалізація цього проекту сприятиме закріпленню країни на світовому ринку космічних послуг.

Але земні клопоти важать не менше. На засіданні уряду йшлося про успішне завершення збирання ранніх зернових, вже намолочено майже 40 мільйонів тонн зерна. Це повністю закриває внутрішні потреби у продовольчому зерні, але ще лишається зібрати пізні культури на площі в 7,5 мільйона гектарів. Слід прискорити темпи збирання кукурудзи на зерно, соняшнику, пізніх круп’яних та овочевих культур, скориставшись, за словами Миколи Азарова, «сухим вікном». Прем’єр-міністр переконаний: ажіотаж на ринку овочів, зокрема, картоплі спадає, урожай перевищив попит у кілька разів, тож вересневий стрибок цін на картоплю зумовлений не так погодою, як непомірними апетитами посередників.

На урядовому засіданні схвалено низку важливих законодавчих актів, здебільшого екологічного спрямування. Одним із них пропонується поступово, упродовж семи років, заборонити виробництво, імпорт та реалізацію на території України синтетичних мийних засобів та товарів побутової хімії, які містять фосфати. Другим — вносяться зміни до законодавства, яке регламентує розвиток природно-заповідної справи. Інші стосуються підвищення аграрного виробництва, державної підтримки страхування сільськогосподарських культур, відновлення системи зрошувального землеробства тощо.