Учора Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся з Головою Палати представників Парламенту Ірландії Шоном Барреттом (на знімку).

Сторони обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва, зокрема, у парламентському вимірі, політичній та торговельно-економічній сферах.

В. Рибак на початку зустрічі констатував, що візит Ш. Барретта відбувається на тлі активного розвитку двосторонніх відносин і є вагомим підтвердженням їх поступального характеру. «Наші країни поєднують традиційно дружні відносини, в основі яких — близькість поглядів на шляхи розвитку сучасних міжнародних відносин», — сказав він.

Голова Верховної Ради висловив переконання, що активна співпраця між законодавчими органами України та Ірландії як на рівні керівництва парламентів, так і на рівні комітетів та груп дружби є важливим чинником подальшого успішного розвитку україно-ірландських відносин в усіх сферах.

Глава українського парламенту висловив вдячність за «конструктивний підхід ірландської делегації під час розгляду важливих для України питань у рамках парламентських асамблей Ради Європи та ОБСЄ».

В. Рибак відзначив також плідну співпрацю з Ірландією у ПАРЄ, чому значною мірою, за його словами, «сприяло встановлення особистих контактів між главами наших делегацій». На його переконання, такі контакти важливі не лише з точки зору наближення позицій з важливих питань європейської та міжнародної політики, а й загалом посилюють атмосферу довіри і взаєморозуміння між парламентаріями. У цьому контексті він запропонував запровадити практику проведення регулярних зустрічей членів парламентських делегацій України та Ірландії у Страсбурзі.

Голова Верховної Ради підкреслив, що парламент України виступає за підписання Угоди про асоціацію під час Вільнюського саміту «Східного партнерства». «Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи створення всеохоплюючої Зони вільної торгівлі, на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді ц. р. є головним пріоритетом України у відносинах з ЄС», — сказав він і додав, що для нашої держави немає іншого вибору, ніж європейський. За його словами, у Верховній Раді України завершується робота з ухвалення пакету т. зв. «євроінтеграційних законів», основна частина яких вже ухвалена.

Керівник парламенту висловив вдячність Парламенту Ірландії за активну участь його представників у міжнародній місії спостереження за виборами до Верховної Ради України у жовтні 2012 р., відзначивши високий рівень ірландських спостерігачів на виборах, їх конструктивну позицію, об’єктивність та неупередженість. Він також підкреслив, що в Україні цінують традиційну підтримку Ірландією євроінтеграційних прагнень нашої держави.

Своєю чергою, Ш. Барретт запевнив українських колег у підтримці євроінтеграційних прагнень України. Він заявив, що «все зроблять, аби була підписана Угода у Вільнюсі».

Голова Палати представників Парламенту Ірландії також підтримав пропозицію В. Рибака щодо активізації міжпарламентської взаємодії, зазначивши, що «парламентська демократія працює, якщо є діалог, є структури на зразок груп дружби між парламентаріями».

Голова Верховної Ради України В. Рибак під час зустрічі з Головою Палати представників Парламенту Ірландії Шоном Барреттом зазначив, що двосторонні торговельно-економічні відносини між Україною та Ірландією розвиваються дуже динамічно.

На переконання В. Рибака, регулярні контакти на політичному рівні є серйозним стимулом для подальшої їх активізації.

Також, за його словами, «співробітництву в інвестиційній сфері має сприяти підписана у квітні ц. р. у Києві Конвенція про уникнення подвійного оподаткування між урядами України та Ірландії. «Обидві країни зацікавлені в тому, щоб Конвенція якомога швидше запрацювала. Ключова роль у цьому належить нашим парламентам, які мають ратифікувати цей важливий документ. Хочу запевнити, що Верховна Рада України розгляне це питання у першочерговому порядку», — наголосив В. Рибак.

Своєю чергою, Ш. Барретт повідомив, що Конвенція вже ухвалена урядом Ірландії, передана на розгляд парламенту. «Процедурою передбачено включення цього питання до річного плану законопроектів», — сказав він, підкресливши, що з початку наступного року документ набуде чинності.

Голова Палати представників Парламенту Ірландії висловив сподівання, що після підписання Конвенції про уникнення подвійного оподаткування значно зросте взаємний інвестиційний інтерес бізнесменів обох країн. «Саме цей процес є важливим, результат ухвалення всі чекають з нетерпінням», — зазначив він.

Ш. Барретт зробив запис у Книзі Почесних гостей Верховної Ради України та відвідав пленарне засідання українського парламенту.

ЦИФРИ І ФАКТИ

«За останні три роки товарообіг між нашими країнами більш ніж подвоївся. У поточному році торгівля продовжує розвиватися прискореними темпами. У першому півріччі обсяг двосторонньої торгівлі товарами збільшився удвічі. Сподіваюся, що за підсумками 2013 р. нам вдасться досягти обсягів двостороннього товарообігу в півмільярда доларів США», — сказав Голова Верховної Ради.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

 

«Ми задоволені рівнем взаємодії з Ірландією в рамках парламентських структур провідних європейських організацій».

Прес-служба Верховної Ради України.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.