Нині ситуація з виплатами пенсій у країні стабільна. Про це під час міжнародної конференції «Які перспективи соціальної безпеки та справедливості в Україні?» заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська. Участь у заході також взяли народні депутати, заступник голови Федерації профспілок Сергій Кондрюк, представники профспілок, міжнародних організацій, науково-дослідних інститутів.

Зокрема, Н. Королевська відзначила тісну співпрацю з ФПУ. «Розбудова соціально справедливої держави — найголовніший пріоритет для нас. Формування стратегії у цьому напрямі має стати об’єднуючим чинником для всього суспільства», — підкреслила вона.

«Наша мета — надати людям не лише допомогу у вирішенні питань з безробіттям, а забезпечити їх достойною високооплачуваною роботою, яка є найкращою формою соціального захисту», — зазначила міністр.

Н. Королевська нагадала, що вже почав діяти закон про зайнятість. Водночас, вважає урядовець, ситуація у сфері праці в країні вимагає розробки пакета антикризових заходів. Отже, Міністерство переслідує три мети: дати людям роботу, захистити працюючих, стимулювати роботодавців.

Вона повідомила, що днями в рамках підготовки антикризового пакета в експертному колі було обговорено проект створення Державної служби України з питань праці та зайнятості. Її головне завдання — ефективний захист кожного працівника на всіх етапах трудового процесу. Також, за її словами, напрацьовуються пропозиції щодо стимулювання зайнятості серед найменш конкурентних на ринку праці громадян, зокрема, серед жінок, молоді, людей з особливими потребами.

Другий пріоритет — удосконалення пенсійного забезпечення. Н. Королевська зауважила, що з першого липня цього року набув чинності закон, яким удосконалено механізм щорічного перерахунку раніше призначених пенсій. Він почне діяти вже наступного року. Отже, зроблено перший крок до соціальної справедливості пенсійного забезпечення.

Платежі, за її словами, відбуваються за графіком.

Третій пріоритет — соціальний захист найвразливіших категорій громадян. Урядовець відзначила, що за дев’ять місяців цього року всі види державної допомоги профінансовано вчасно і в повному обсязі.

Заступник голови Федерації профспілок С. Кондрюк розповів, що ФПУ підготувала документ про зони соціальної несправедливості в сфері праці, в якому йдеться про весь спектр життєдіяльності працівника (до виходу на пенсію). «Ми показали проблеми з оплатою та охороною праці, оподаткування трудових доходів, публічного визнання праці, пенсійного забезпечення тощо. Також спробували визначити, як ці проблеми подолати.

Зазначені пропозиції передали профільному міністерству і отримали позитивний відгук. Отож було утворено групу, котра почала розробляти концепцію соціальної політики до 2023 року. Сподіваємось, що найближчим часом її буде винесено на розгляд керівництву держави і обговорено в суспільстві», — сказав він.

С. Кондрюк повідомив, що в грудні на найвищому колегіальному органі ФПУ планується розглянути питання підвищення престижності праці в Україні.