Львівська обласна рада — остання в Україні — погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів з компанією «Шеврон». Дано старт для пошукових робіт та розробки Олеської ділянки. За це рішення проголосували 66 депутатів із 95, присутніх у сесійній залі. Проти висловилася лише вся фракція «Свобода», яка опинилася в меншості.
Аргументи міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, який спеціально прилетів до Львова на сесію облради, виявилися переконливішими, ніж голослівні залякування представників «Свободи», які навіть вдалися до блокування трибуни, зажадавши від керівників «Шеврону» листа, що вони не вимагали в зарубіжної компанії 450 мільйонів доларів США за підтримку видобутку вуглеводнів на Олеській ділянці.
Через годину голова обласної ради Петро Колодій зачитав листа від «Шеврону»: депутатам популярно пояснили, що авторитетна компанія не займається підкупом чиновників, бо це суперечить законодавству США і України. Після чого трибуну розблокували і почався затяжний розгляд питання про видобуток сланцевого газу на Львівщині.
Ухвалу все-таки поставили на голосування, і депутати більшістю голосів підтримали угоду про видобуток сланцевого газу. Проти проголосували лише 24 депутати від «Свободи».
«Уряд робить величезні зусилля, щоб до нас прийшов серйозний інвестор, тому дивно було чути, як дехто намагався перешкодити цьому. Ми з вами творимо історію», — заявив Едуард Ставицький.
Згідно з прийнятою ухвалою, десять відсотків прибутків від видобутку сланцевого газу залишатиметься на Львівщині, а 70 відсотків — надійдуть у райони, де розроблятимуть газоносні ділянки.
Львівська область.