На Дніпропетровщині 99,9 відсотка дітей п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою — гордо заявляють керівники регіону. Черги в дитсадки величезні — відповідають їхні завідувачі. Діти забезпечені повноцінним харчуванням, половина вартості якого оплачується державою — повторюють чиновники. Насправді виявляється: не більше чверті. Десятки тисяч батьків підтримали електронну реєстрацію черговиків — стверджують в ОДА. Люди як несли письмові заяви, так і несуть — парирують на місцях.

У гонитві за цифрами

У регіоні впроваджуються сучасні програми освіти, намічені пілотні проекти. Реалізовувати їх доведеться вчорашнім випускникам університетів і педучилищ, які дивом улаштувалися в «Веселки», «Берізки» та інші «Колобки» за півтори тисячі гривень на місяць. З перспективою через чверть століття одержувати аж дві з половиною тисячі.

Активно триває процес повернення будинків і приміщень дитсадків, які віддали в оренду. Тільки цього року повернуто два заклади на 340 місць у Кривому Розі та Нікополі. Незабаром відновить роботу дитсадок у Новомосковську, запевняють начальники.

Картинка №1

Дитсадку «Веселка» у селі Кам’янське Нікопольського району цього року виповнюється 60 років. У п’яти вікових групах тут виховуються 125 дітей. Працює 33 співробітники, з яких 15 педагогів. «Веселка» є базовим закладом з інклюзивної освіти.

За садок батьки сплачують 30 відсотків — близько 60 гривень на місяць. Крім того, батьки купують канцтовари й іграшки. І, якщо бажають, роблять благодійні внески.

«Нашим колегам в інших закладах пощастило менше, — вважає завідувачка Інна Цимбал. — У них, в основному, матеріально-технічні проблеми. Немає комп’ютерів, старі меблі. У віддалених селах гострий дефіцит кадрів. Про зарплату й годі казати: вихователь-початківець одержує півтори тисячі гривень, тим, хто пропрацював до 25 років, має високу категорію й звання, нараховують всього на тисячу більше».

Інна Олександрівна впевнена, що запровадження електронної системи запису в дитсадки передчасне.

«Нині у цьому немає потреби, — вважає завідувачка. — Далеко не у всіх селян є комп’ютер з виходом в Інтернет. Крім того, багато хто просто не бажає давати свої персональні дані, як того вимагає електронна реєстрація. Тому батьки одразу після народження дитини приходять до нас із заявою».

Влада обіцяє до кінця року відкрити в області сім нових дитсадків, вісім НВК і 51 додаткову групу в діючих установах. І за рахунок цього улаштувати понад дві з половиною тисячі малят.

Наступного року планується створити десять НВК, п’ятнадцять ДНЗ і сорок додаткових груп. Створення НВК для багатьох сільських дитсадків стало способом уникнути закриття.

«Особливу увагу буде приділено вдосконаленню якості дошкільної освіти, — обіцяє голова ОДА. — Зокрема, впровадженню в навчальний процес новітніх методик розвиваючої педагогіки, спрямованої на раннє виявлення потенціалу в дітей і його розкриття».

Картинка №2

Однією з головних проблем міста залізничників — Верховцеве — завжди був і залишається дефіцит місць у дитячих садках. Результатом активної роботи народного депутата Сергія Глазунова торік відремонтовано приміщення, у яких сьогодні виховуються 82 дошкільника й 105 першокласників. Так з’явився НВК. Хоча черга не зникла.

Частину дітей з навколишніх сіл сюди підвозять, але в основному це головний біль батьків.

— Проблеми — низька зарплата, слабке забезпечення технічними засобами навчання у віддалених селах і невеличких містах, — зазначає директор НВК Людмила Воронцова. — Спеціальні держпрограми може і є, але до нас поки що не дійшли. Потрібне централізоване оснащення сучасними дитячими майданчиками, басейнами, сучасне медобладнання. Потрібно створювати спеціальні логопедичні групи.

За інформацією департаменту освіти і науки ОДА, у регіоні працюють групи з короткочасним перебуванням дітей при дошкільних навчальних закладах, підготовчі групи при школах.

— У п’ятистах ДНЗ функціонують факультативи, гуртки з 17 напрямків: фізкультурно-оздоровчі, гуманітарні, мовні, художньо-естетичні, фольклорні, еколого-натуралістичні та інші, — розповідає в. о. директора департаменту Антон Демура. — Їх відвідують понад 63 тисячі дітей.

Картинка №3

Дитсадок-ясла «Берізка» у селищі Ювілейний Дніпропетровського району працює 41 рік. У сімох групах виховуються 176 дітей. З 42 співробітників 20 педагогів. У день на харчування дитини витрачається 26 гривень — батьки оплачують лише третину від цієї суми, причому лише за ті дні, коли дитина перебувала в закладі. Тут створено дві групи для дітей, котрі часто хворіють. Для них діє великий медичний блок з набором необхідних приміщень — плюс соляна кімната.

— Щоб потрапити до нас, необхідно постояти в черзі. І батьки приходять до нас у кабінет із заявами одразу після народження дитини. А де нескладно потрапити в дитсадок? Поки говорити про повне охоплення дошкільною освітою не можна, — вважає завідувачка Луїза Яцишина. — У моїх колег з інших сіл є проблеми з фінансуванням. Різниця в оплаті праці дипломованого педагога й техпрацівника незначна.

Картинка №4

— Записатися в дитсадок не важко — за допомогою тієї ж електронної реєстрації. Але потрапити дуже складно, — відзначає завідувачка ясел-садка №292 Наталя Ткач. — Вже на вересень майбутнього року зареєструвалося 52 людини, на 2015-й — 29 дітей, і одинадцять — на 2016-й. Дітям, яких приводять у чотири роки, ми вже не можемо надати місця.

Дитсадок №292 працює в обласному центрі з 1969 року. На харчування дитини в день бюджет виділяє п’ять із половиною гривень. Батьки доплачують 15 гривень у день.

Головне, що нині турбує Наталю Миколаївну та її колег — це введення з 1 серпня нових санітарних норм і правил. Так, заборонено двоярусні ліжка, групи повинні бути не більш як на 25 діток.

— Але в наших спальнях ми можемо поставити в такому разі ліжка лише на десять осіб — адже приміщення будувалося ще коли зводили «хрущовки», — каже завідувачка. — Й необхідні на кожну групу чотири унітази й чотири умивальники встановлювати нікуди. Та й забезпечити зелені насадження на п’ять метрів по периметру в розташованому в центрі міста будинку неможливо.

Це ще не все. За новими стандартами не можна встановлювати зволожувачі повітря, хоча працівники переконалися в їхній ефективності — особливо для дітей, котрі страждають на алергію.

— Дуже багато нестиковок у законах і підзаконних актах, — вважає Наталя Ткач. — На будівництво нових дошкільних закладів коштів у бюджеті немає. А за рахунок відкриття додаткових груп проблему браку місць не вирішити. А якщо орієнтуватися на нові санітарні норми, то дитсадки потрібно взагалі закрити. Жодний ДНЗ у Дніпропетровську не відповідає цим нормам.

Дніпропетровська область.

Авторитетно

— Сьогодні в 956 ДНЗ області виховуються 112 тисяч малят. З 2010 року відкрито сто дитсадків і навчально-виховних комплексів, у тому числі відновили роботу 42 дошкільні навчальні заклади, відкрито 346 додаткових груп, — розповів голова ОДА Дмитро Колесніков. — Кількість дітей в ДНЗ за три роки збільшилася на 14,2 тисячі.

Довідка

У 2010 році в Україні працювало 15,6 тисячі дитячих садків, в 2011-му — 16,1 тисячі, у минулому — 16,4 тисячі. Кількість дітей у них збільшилася на 214,5 тисячі. У нинішньому році відкрито 35, відновили діяльність 36 садків, створено 47 НВК і відкрито додатково 376 груп. Це дало змогу додатково забезпечити місцями близько 20 тисяч малят.

ТИМ ЧАСОМ

Черги в дитячі садки скоротять

У Севастополі в рамках регіональної програми розвитку дошкільної освіти у дитячих садках додатково відкрито 53 групи. Це дало змогу значно скоротити черги, у яких стоять малята. Тепер у дитсадок можна записатися й вдома. За словами заступника голови — начальника управління освіти і науки міськдержадміністрації Ірини Заєць, усі 78 дитячих дошкільних закладів комунальної власності ведуть електронний реєстр дітей, батьки яких бажають віддати свою дитину в садок. У кожному з них активізовано роботу зі створення власних сайтів.

Микола МАГДИЧ.

 

Севастополь.

Заняття в Криворізькому НВК № 278.

 

Фото прес-служби ОДА.