Четвертого жовтня 2013 року в Національній академії внутрішніх справ (НАВС) відбулася знаменна подія — приведення першокурсників до Присяги працівника органів внутрішніх справ України. Цей  провідний вищий навчальний заклад Міністерства внутрішніх справ України має понад дев’яносторічну історію і є флагманом не лише відомчої освіти, а й одним із кращих юридичних вишів держави (упродовж останніх чотирьох років посідає провідне місце у всеукраїнському рейтингу серед юридичних ВНЗ). 
В урочистостях взяли участь секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Клюєв, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко та члени колегії міністерства. На заходах були присутні народні депутати України, голови Київської міської державної адміністрації — Олександр Попов і Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації — Максим Луцький, керівники органів державної влади та місцевого самоврядування, ректор академії і члени вченої ради, керівний та науково-педагогічний склад НАВС, ректори і представники вишів правоохоронного спрямування, ветерани органів внутрішніх справ, батьки та рідні першокурсників.
На вірність Українському народові присягнули понад вісімсот першокурсників. Вони також дали Клятву курсанта Національної академії внутрішніх справ і пройшли ритуал освячення духовенством Української православної церкви.
Вітаючи першокурсників зі знаменною подією — прийняттям Присяги працівника органів внутрішніх справ, секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Клюєв висловив упевненість у тому, що кожний із них сумлінно виконуватиме свій службовий обов’язок в ім’я збереження добра, миру та спокою в Україні. Він зазначив, що складання присяги — це клятва на вірність Батьківщині, яка споконвічно є непорушним і недоторканним словом, ціна якого більша за життя; що саме їм продовжувати славні традиції батьків, боротися зі злочинністю, стояти на захисті прав і свобод громадян, державного устрою і громадського порядку, бути надійною опорою у розбудові незалежної української держави.
У своєму вітанні міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко сказав, що, склавши присягу на вірність своїй державі і народові, першокурсники засвідчили свідомий вибір, поповнили лави самовідданих та мужніх людей професії, життєве кредо яких — забезпечувати правопорядок, захищати честь і гідність громадян України. Він висловив упевненість у тому, що в стінах академії вони зможуть проявити себе в різних сферах діяльності, а навчання для них стане сходинкою, з якої почнеться становлення особистості й професіонала. Звертаючись до першокурсників, міністр наголосив, що від того, як вони освоять обрану спеціальність, оволодіють необхідними знаннями, залежатиме і результативність нашої роботи, а також висловив сподівання, що вони гідно нестимуть естафету старшого покоління, свято берегтимуть та примножуватимуть його славні традиції. Він висловив подяку батькам курсантів за підтримку дітей у виборі стати на захист законності й порядку в державі.
Символічно, що урочистості відбулися біля Меморіального комплексу мужності, вірності та героїзму працівників Міністерства внутрішніх справ України, які загинули при виконанні службових обов’язків, що є символом слави і безсмертя правоохоронців та вдячності їх пам’яті живих. Комплекс став священним місцем ушанування пам’яті загиблих правоохоронців для всіх, хто небайдужий до героїчного літопису нашої незалежної Батьківщини. Для дітей, батьків і родичів правоохоронців, які не повернулися зі служби додому, він став святинею, до якої вони несуть квіти, віддаючи данину пам’яті рідним. Для правоохоронних органів меморіальний комплекс — це місце вшанування пам’яті загиблих колег, які є безцінними зразками героїзму й мужності, центр патріотичного виховання майбутнього покоління правоохоронців.
Важливим є те, що серед першокурсників — представники усіх регіонів держави, у тому числі, 217 осіб проживали в сільській місцевості, 133 — мали пільги при зарахуванні на навчання, зокрема, 15 — діти працівників органів внутрішніх справ, працівників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, які загинули, померли чи стали інвалідами 1-ї групи під час виконання службових обов’язків; 5 — діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; 67 — мають статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 15 — випускники середньої загальноосвітньої школи, які нагороджені золотою (срібною) медаллю.
Серед першокурсників на вірність Батьківщині присягнули випускники юридичного ліцею імені Ярослава Кондратьєва Євген Горденко, Дмитро Мішуровський та Микола Харчук, батьки яких — працівники органів внутрішніх справ Гордієнко Олександр Петрович, Мішуровський Юрій Васильович та Харчук Вадим Миколайович — загинули при виконанні службових обов’язків з охорони громадського порядку. Їхні імена викарбувані на гранітних плитах меморіалу та навічно залишаться у пам’яті українського народу.
Від батьків теплі слова подяки командному та професорсько-викладацькому складу академії висловила вдова працівника міліції, який помер під час проходження служби в органах внутрішніх справ, мати першокурсника Олена Григорівна Раєва. Звернувшись із привітанням до дітей, вона закликали їх сумлінно оволодівати знаннями, шанувати своїх батьків і наставників, гідно нести звання курсанта Національної академії внутрішніх справ, бути патріотами свої Батьківщини.
Віддаючи данину мужності й самопожертві працівників міліції, які до останнього подиху захищали свою державу та її найвищу цінність — людей, залишилися вірними присязі, до символу Матері-України Меморіального комплексу мужності, вірності та героїзму працівників Міністерства внутрішніх справ України, що загинули при виконанні службових обов’язків, поклали квіти.
Свій вишкіл в урочистому марші продемонстрували «винуватці» свята. Юнаки та дівчата браво карбували кроки під звуки духового оркестру, що викликало захоплення у присутніх. Учасникам заходу свою майстерність показали духовий оркестр, барабанщиці та колектив художньої самодіяльності.
Змужнілих за місяць табірного збору першокурсників щиро привітали батьки та родичі.
 
Микола ОСАДЧИЙ, Анатолій ЛАПКО, провідні наукові співробітники НАВС.

Церемонія складання присяги на вірність Українському народові курсантами першого курсу.
 
Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Клюєв, ректор  НАВС Валентин Коваленко.
 
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та прес-служби академії.